Съоснователят на OpenAI Иля Суцкевер представи новата си компания за изкуствен интелект, която той нарича Safe Superintelligence или SSI, съобщава CNBC.

"Създавам нова компания", написа Суцкевер в X. "Ние ще преследваме безопасна суперинтелигентност с ясен фокус и цел".

Суцкевер бе главен учен на OpenAI и ръководеше екипа на безопасен изкуствен интелект на компанията заедно с Ян Лейки, който също напусна през май, за да се присъедини към конкурентната фирма - AI Anthropic. Суцкевер напусна OpenAI след продължителен разрив в отношенията му с изпълнителния директор Сам Алтман.

"SSI е нашата мисия, нашето име и цялата ни продуктова пътна карта, защото това е единственият ни фокус", пише фирмения профил на SSI l X. "Нашият единствен фокус означава, че няма разсейване от продуктови цикли или управленски разходи. Нашият бизнес модел гарантира, че безопасността, сигурността и напредъкът са изолирани от краткосрочния комерсиален натиск."

В края на миналата година Суцкевер имаше водеща роля в опита за отстраняване на Сам Алтман. След неуспеха той се извини за действията си. По-късно стана ясно, че двамата са имали различни приоритети, като към днешна дата екипът за безопасност на изкуствения интелект в OpenAI е напълно разпуснат.