Американската военно-промишлена компания Raytheon в навечерието на откриването на авиокосмическото изложение в Париж (Франция) обяви създаването на ракета, която ще получи свръхзвуков рамджет двигател (RAC), съобщава Aviation Week.

Изданието пише, че публикуваният от компанията образ на оръжието не го разкрива напълно и припомнят, че "производителите често маскират такава чувствителна технология".

Както бе отбелязано от Raytheon, "новият тип ракета" ще може да лети от Ню Йорк до Лос Анджелис за 39 минути. Също така се споменава, че ракетите от новия тип ще получат свръхзвукови реактивни двигатели и ще бъдат тествани между две и четири години.

"Това вече не е научна фантастика", казва Том Басинг, вицепрезидент на Raytheon Missile Systems.

Aviation Week също отбелязва, че по време на авиационното шоу в Париж, Raytheon са сключили споразумение с американската компания Northrop Grumman, която ще бъде първият партньор в разработването на свръхзвукови двигатели.

Изданието смята, че по този начин страните са разкрили многогодишно сътрудничество в тази посока. Работата по обещаващия продукт ще бъде осъществена по програмата HAWC (Hypersonic Air-Dishing Weapon Concept), а нейните компоненти ще бъдат отпечатани на триизмерен принтер.

На 8 май американската компания Lockheed Martin представи концепцията на F-35C Lightning II ​​с двойка хиперзвукови крилати ракети, построени в рамките на HAWC.

През миналия март американското списание The National Interest съобщи, че руската аеробалистична ракета с ниска радарна видимост и висока маневреност "Кинжал" не може да се счита за пълноправно свръхзвуково оръжие поради липсата на хиперзвуков реактивен двигател.

Според доклади, "Камата" е модернизирана версия на квазибалистичната едноетапна ракета 9M723 на твърдо гориво на комплекса "Искандер", чийто носител е свръхзвуковия прехващач за дълги разстояния МиГ-31.

През пролетта на 2010 г. се проведе първият полет на експериментален самолет Boeing X-51 Waverider, снабден с хиперзвуково устройство Pratt & Whitney Rocketdyne SJY61.