Роскосмос и НАСА постигнаха предварително неформално споразумение за полет до Луната, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира думите на Дженифър Фогарти, официален представител на американското космическо ведомство по програмите за изследване на човека. Тя даде пресконференция във връзка със старта на руско-американския изолационен експеримент "Сириус".

"Бяха взети неформални решения и за полета в лунна орбита, и по кацането. Имайки предвид мащабните ресурси, които ще са нужни за осъществяване на проектите, те трябва да станат обект на международно сътрудничество", заяви Фогарти.

В края на месец септември 2017 година в рамките на конгреса по астронавтика в австралийския град Аделаида беше подписано съвместно заявление на Роскосмос и НАСА, което свидетелстваше за намерението на партньорите да работят съвместно над реализацията на инициативи по усвояване на космоса. Ставаше дума за планиране на работата по създаването на посещаема станция в окололунното пространство.

"Съвместната лунна програма на НАСА и Роскосмос - Deep Space Gateway за създаването на окололунната платформа ще бъде реализирана между 2024 и 2026 година", съобщи тогавашният ръководител на Роскосмос Игор Комаров.

Вижте как изглежда Deep Space Gateway >> >> >>

От тогава до сега обаче съдбата на станцията не е напълно ясна, тъй като политическите търкания между САЩ и Русия намалиха шансовете за съвместно реализиране.

Специалистите отбелязват, че космическата станция около Луната ще е по-малка от МКС. На нея ще работят и живеят едновременно до 4 души. Тя ще се намира на високоелиптична орбита с апогей около 70 000 км над повърхността на нашия естествен спътник.

"Високоелиптичната орбита може да се използва като междинна точка, от която да се лети към Луната и далечния космос. След като взехме под внимание всички "за" и "против", преценихме, че сътрудничеството на висока окололунна орбита е най-ефикасната следваща стъпка", разкриват от Роскосмос.

За плановете за създаването на руско-американската окололунна станция Deep Space Gateway стана известно през пролетта на 2016 година. Тогава руската корпорация "Енергия" и американската "Boeing" известиха за водените преговори за създаването на съвместна окололунна инфраструктура.