САЩ наложиха днес нови санкции на Русия заради инвазията в Украйна, този път на операторите в технологичния сектор, в опит да попречат на Москва да избегне наказателните мерки, предаде Ройтерс.

Американското финансово министерство обяви в комюнике, че санкциите обхващат 21 институции и 13 физически лица, включително акционерното дружество "Микрон", най-големият руски производител и износител на микроелектроника и най-голям производител на чипове в страната.

Финансовото министерство е разширило обхвата на пълномощията за налагане на санкции, включвайки и аерокосмическия, морския и и сектора на електрониката на руската икономика. Този ход позволява на Вашингтон да наложи санкции на всяко физическо лице или институция, решени да оперират в тези сектори, съобщи ведомството.

Предприетата днес стъпка е насочена и към "злонамерените кибериграчи", подчерта финансовото министерство.

Ще продължим да се прицелваме във военната машина на Путин със санкции от всеки ъгъл, докато тази безсмислена война приключи, заяви в комюнике финансовата министърка Джанет Йелън.

Мерките са последните от серия санкции, наложени на Москва от Вашингтон и съюзниците, откакто руски военни сили нахлуха в Украйна.