До март 2020 г. Съединените щати ще изпращат астронавти до Международната космическа станция (МКС) на собствени пилотирани космически кораби. Това ще направи руските "Союзи" ненужни, заяви вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс в изследователския център Джоузеф Еймс (Калифорния).

"Преди пролетта на следващата година ще видим как американски астронавт на американски космически кораб от американска територия излиза в космоса. Ще разполагаме със собствени средства за доставка на орбита и вече няма да е необходимо да летим на руски кораби", заяви политикът.

Понастоящем транспортът на хора до МКС се осъществява единствено от руски пилотирани космически кораби "Союз". Договор между НАСА и Роскосмос, за транспортирането на американски астронавти приключва през февруари 2020 г.

"По данни на НАСА компаниите Boeing и SpaceX се надяват да решат проблемите си до края на тази година. Съответно догодина ще полети техен екипаж и ние им желаем успех!", заяви в началото на годината ръководителят на Роскосмос, Дмитрий Рогозин.

САЩ ще разчитат на два космически кораба, дело на SpaceX и Boeing.

Starliner се разработва за НАСА от компанията Boeing. Капсулата може да транспортира 7 души, но НАСА ще я използва за максимум 4 астронавта. В открития космос Starliner може да издържи 60 часа. Дизайнът на космическият кораб позволява той да бъде изстрелван от няколко различни ракети - Atlas V, Delta IV, Falcon 9 и Vulcan. Любопитен факт е, че първата степен на ракетата Atlas V се задвижва от руския двигател РД-180. Първата пилотирана мисия на Starliner ще бъде осъществена именно с Atlas V.

Вижте как изглежда Starliner >> >> >>

Crew Dragon е дело на SpaceX и може да транспортира 7 души до МКС. Освен това капсулата ще е способна да извършва туристически обиколки около Луната. Тя може да издържи 7 дни в открития космос. Изстрелванията ще стават чрез ракетата Falcon 9.

Вижте как изглежда Crew Dragon >> >> >>