Открит от New Scientist договор между ВВС на САЩ и малко известна фирма от отбранителната индустрия разкрива, че САЩ вече разполагат с дронове с лицево разпознаване.

Списанието отбелязва, че тези по-малки дронове обикновено не са въоръжени, но се ползват при специални операции.

Базирана в Сиатъл фирма RealNetworks продава платформа, наречена Secure Accurate Facial Recognition или SAFR. Вашингтон е платил 729 056 долара за SAFR, който ще бъде разположена "на автономни безпилотни апарати за специални операции, както и за други случаи на експедиционна употреба", пише в договора.

Не се знае много за това как САЩ използват тази технология или колко дълго я използват.

Системата буди притеснение, защото е снабдена с изкуствен интелект и може да разпознава лица на хора, които дори не виждат шпионския дрон.

"Има безброй етични последици, от начина, по който подобни устройства могат да преразпределят властта или да заплашват различни групи в обществото", заявява Никълъс Дейвис от Технологичния университет в Сидни пред Newsweek.

Motherboard отбелязва, че такива дронове могат лесно да се използват за "идентифициране и прихващане на цели", което означава, че всеки, който бъде проследен от тези малки дронове, вероятно е "загазил".