Стартът на новия американски пилотиран космически кораб Crew Dragon на частната компания SpaceX към Международната космическа станция (МКС) с астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен на борда е насрочен за днес в 16,33 часа местно време (20,33 часа по Гринуич), предадоха световните информационни агенции.

Преди старта двамата астронавти планират да обявят какво наименование са избрали за кораба. На изстрелването се очаква да присъства президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Изстрелването на ракетата-носител Falcon 9 ще бъде осъществено от площадка 39А на космическия център "Кенеди". Две минути и 33 секунди след старта по план трябва да се отдели първата степен на ракетата, а 10 минути след това - втората.

В етапа на сближаване с МКС, на разстояние около 400 метра, астронавтите ще проверят възможностите за ръчно управление на кораба. Скачването с орбиталната станция е планирано за 28 май в 11,29 часа местно време. Приблизително два часа и половина по-късно е планирано отварянето на люка и преминаването на астронавтите от кораба на станцията.

Според съобщение на сайта на НАСА корабът може да остане в орбита около 100 дни. Продължителността на настоящия демонстрационен полет ще бъде определена по-късно, в зависимост от подготовката за следващия старт на пилотирания кораб Crew Dragon.

Първи старт от девет години

"За нас този момент е изключително важен. Цялата страна може да стане свидетел на нещо поразително - за първи път от девет години американски астронавти с американски кораб ще стартират от родна територия към Международната космическа станция", заяви на предстартова пресконференция във вторник директорът на НАСА Джим Брайдънстайн. По думите му новият американски космически кораб ще промени "цялата процедура за доставяне на астронавти и товар на МКС".

По въпроса за продължителността на полета Джим Брайдънстайн отбелязва, че предстои да бъдат уточнени редица фактори.

"Важното е, че този полет е изпитателен, демонстрационен. Главната задача е безопасното връщане на астронавтите", допълни директорът на НАСА.

Брайдънстайн отбеляза, че върху вземането на решение за продължителността на полета ще окажат влияние фактори като срок на годност на слънчевите батерии на кораба, който не трябва да превишава 114 дни, както и благоприятните условия за кацане.

В случай на извънредна ситуация, на различни места в Атлантическия океан са разположени спасителни съдове. "Обърнахме се за помощ към военните, за да ни предоставят водолази, вертолети и други средства, които могат да се включат при провеждане на спасителна операция", каза Джим Брайдънстайн.

По-рано ръководителят на програмата за полети към МКС Кърк Шърман съобщи, че в обсъждането на детайли за полета на пилотирания кораб Crew Dragon към МКС са участвали и руски специалисти. По думите му те са поддържали контакт с НАСА по време на първия демонстрационен полет на кораба без екипаж.

Пилотираният кораб Crew Dragon е модификация на товарния кораб със същото име, който вече осъществява доставки до МКС.

Откакто НАСА прекрати полетите на совалки през 2011 г., американските астронавти летят до МКС с руските кораби "Союз". Първоначално се предполагаше, че американските пилотирани полети ще започнат през 2017 г.

Дъглас Хърли и Робърт Бенкен тренират от пет години в ултрамодерната пилотирана капсула Crew Dragon. Тя има аварийна система за спасяване на астронавтите при проблем с ракетата. Първият й изпитателен полет с манекен вместо човек премина успешно през март 2019 г.

Преди очаквания старт на мисията, наречена "Demo-2", астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, които са под карантина от две седмици, се очаква да станат от сън към 9 часа местно време (13 часа по Гринуич) и да похапнат закуска по техен избор.

Към 12,30 часа местно време (16,30 часа по Гринуич), астронавтите ще облекат скафандрите си, проектирани от SpaceX, и ще се отправят към стартовата площадка с електрически автомобил Tesla.

Последната възможност за отмяна на полета заради лошо време е 45 минути преди старта, според представител на "Спейс Екс".