Сателитната интернет услуга Starlink на космическата компания SpaceX може съвсем скоро да придобие глобален мащаб. Очаква се тя да предоставя на потребителите в отдалечени региони по света високоскоростни връзки още преди края на годината.

Досега SpaceX е разположила в орбита 1800 сателита от мрежата Starlink. Въпреки че този брой е само малка част от планираните общо 12 000, това е достатъчно, за да се даде възможност за световно покритие.

Президентът на космическата компания Гуин Шотуел разкри на уеб конференция, че услугата ще може да предлага непрекъснато глобално покритие, след като всички 1800 сателита достигнат своята оперативна орбита. Надеждите са това да се случи през септември месец тази година.

Това не означава, че компанията ще може автоматично да предлага на всички хора по света достъп до широколентови скоростни интернет услуги. Както Шотуел обясни, SpaceX първо ще трябва да получи регулаторно одобрение за предоставяне на телекомуникационни услуги във всяка страна, където иска да оперира.

В момента Starlink се предлага като бета услуга само в няколко държави, включително САЩ, Великобритания и Канада. Наскоро стана ясно, че компанията вече е регистрирала дъщерни дружества в Австрия, Австралия, Аржентина, Бразилия, Франция, Чили, Колумбия, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Мексико, Холандия, Нова Зеландия, Филипините, Юг Африка и Испания.