Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц е основал компания за киберсигурност заедно с бившия главен изпълнителен директор на израелската компания Ен Ес Оу груп (NSO Group) Шалев Хулио, разработил спорния шпионски софтуер "Пегас", става ясно от публикация във "Фейсбук".

"Нуждата от защита на критични инфраструктури като енергетиката, водоснабдяването и здравеопазването от кибератаки нараства", заяви Курц при обявяването на създаването на компанията "Дрийм секюрити" с централа в Тел Авив. "Целта е да предложим решения за защита от такива атаки", добави той.

Тридесет и шест годишният консерватор, който беше принуден да подаде оставка преди година заради обвинения в корупция, ще изпълнява длъжността президент на компанията, съобщи израелската медия "Глобс", цитирана от БТА.

Партньорът му Шалев Хулио напусна Ен Ес Оу през август в рамките на "реорганизация" на предприятието. През лятото на 2021 г. израелската компания се оказа в центъра на вниманието: консорциум от международни медии разкри, че телефонните номера на най-малко 180 журналисти, 600 политици, 85 активисти за правата на човека и 65 бизнес лидери са били шпионирани чрез нейния софтуер "Пегас". Обвинявана, че е действала в полза на авторитарни режими, компанията увери, че софтуерът ѝ се използва само за получаване на информация за престъпни или терористични мрежи и че е възможно някои клиенти да са я "отклонили" от целта ѝ.