Германия се насочва към собствени изследвания и разработки в сферата на информационната сигурност, в стремежа си към независимост от САЩ, стана ясно през седмицата от изявление на министъра на вътрешните работи на страната.

Правителството на най-голямата европейска икономика създава нова агенция за финансиране на научни изследвания в областта на киберсигурността, за да прекрати използването на чужди цифрови технологии за тази цел - от САЩ, Китай и други държави.

Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер заяви по време на съвместна пресконференция с министъра на отбраната Урсула фон дер Лайен, че Германия се нуждае от нови инструменти, за да стане най-добрият играч в областта на кибернетичната сигурност и за укрепване на европейската сигурност и независимост.

"Нашата обща цел е Германия да поеме водеща роля в областта на информационната сигурност на международно ниво. Трябва да признаем, че изоставаме и когато някой изостава, той се нуждае от напълно нови подходи", каза Зеехофер, цитиран от Ройтерс.

Агенцията е съвместен проект на министерствата на вътрешните работи и отбраната. Както много други държави, Германия е изправена пред ежедневни хакерски атаки, насочени към правителствени и индустриални компютърни мрежи. Същевременно, правителството е загрижено за зависимостта си от американските технологии.

"Като федерално правителство, ние не можем да бездействаме, когато използването на стратегически важни технологии с високо ниво на защита се контролира от други правителства. Ние трябва надеждно да защитаваме и развиваме такива ключови технологии на нашата цифрова инфраструктура", каза още Уедхофер.