Българските предприемачи трябва да намерят своята мечта в родината си, а не да гонят американската, каза в интервю за БТА водещият експерт и предприемач от IT-сферата от САЩ Майкъл Марвин, който е сред лекторите във Варненския свободен университет в рамките на магистърската програма по предприемачество. Той е стартирал и развил повече от 100 технологични компании. Създател е на Tech Valley, еквивалентът на Silicon Valley (Силициевата долина), само че на Източното крайбрежие на САЩ. Основал и участвал в управлението на инвестиционен фонд в старт-ъп компании. Бил е на ръководни постове и инвеститор в технологични компании в Ню Йорк, Флорида, Вирджиния, Кънектикът и Канада.

Според Марвин хората в страната ни имат много енергия и предприемачеството може да стане част от нейното бъдеще. За него големият проблем на българите е, че са прекалено негативно настроени към самите себе си и се страхуват много от провал. Марвин не вярва в твърденията, че компютрите ще оставят хората без работа и че изкуственият интелект ще пороби човечеството. Неговата позиция за обучението на младите хора в съвременния свят е, че най-важното е те да се научат да учат и да работят здраво, за да имат добро бъдеще.

Ето и цялото интервю:

- Настоящата Ви визита не е първата у нас. Виждате ли промяна, развитие през годините?

- За трети път идвам в България и виждам как се променят нещата. Има много енергия тук и предприемачеството може да стане част от бъдещето на страната ви. Лично аз мисля, че българите трябва да намерят мечтата си и да я осъществят тук, а не да гонят американската.

Много харесвам страната ви. Освен хората и храната, харесвам и предприемачите ви. При посещенията си виждам колко много работа се върши междувременно. Мисля, че проблемите се разпознават, осъзнават се важните теми и нуждата от подобрения. Всъщност, мисля, че българите сте прекалено твърди, негативни към себе си и не си давате достатъчно добра оценка за това което сте постигнали. Тук има възможности за развитие. Като участник в тази програма на Варненския свободен университет имах възможността да се срещна с много млади хора и виждам, че те имат и идеите, и мечтите.

Според мен проблем е това, че българите се страхуват от провал и това ги спира, дърпа ги назад. А провалът всъщност е добър учител, когато станеш след падането, си по-силен и по-мъдър. За страната ви, разбира се, проблем е и това, че младите хора напускат, а нямате приток на "мозъци" отвън, както е в други държави.

Първите стъпки в предприемачеството е най-добре да бъдат направени веднага след завършване на училище. Тогава си млад, пълен с идеи и енергия, още нямаш ангажименти и можеш да рискуваш. Вторият подходящ период е, когато човек е на 40-45 години и е натрупал опит. Но тогава е по-трудно, защото имаш повече задължения и, ако се провалиш, е много по-трудно да започнеш отначало.

- Ще изместят ли компютрите хората, ще стават ли все повече безработните заради машините?

- Категорично не! Компютрите ще превземат много професии, но да изместят хората - няма да стане. Нещата са както преди години, когато каруците са изчезнали при проявата на автомобилите. Да, компютрите ще елиминират много професии, но пък ще създават нови. Ще бъдат създадени системи за използването на компютри и роботи, което всъщност е следващото ниво на иновация. Вижте какво се случва с космическите пътувания. Аз участвах, когато "Аполо" стартира като програма. Тогава излиташе една ракета годишно. Днес летят много машини, летят и хора.

- Как всъщност се организира един такъв грандиозен проект?

- Аполо беше първата ми работа, бях програмист за телеметрични системи, които измерват лъчите, температурата и пращат информацията до командния център. Аз бях само прашинка в проекта. За да се стигне до такива големи проекти, са нужни нови концепции на мениджмънта. А когато са успешни като този, хората продължават да работят, да развиват нещата и сега можем да стигнем до планети, а не само до Луната, излизането в Космоса всъщност се превърна в една огромна индустрия.

- Ще ни превземе ли изкуственият интелект, ще заживеем ли в Матрицата?

- През 1970 година изучавах изкуствения интелект, днес все още си говорим за него. Той трябва и ще ни помага, няма да ни превземе и замени или зароби. А "Матрицата" е просто много хубав филм.

- Вече се говори за смарт индустрия, "умни" фабрики и заводи. Как трябва да се подготвят предприемачите и кой кого догонва?

- За мен съвременните процеси са продължаваща еволюция. Революция беше индустриалната през 18-19 век, всичко след нея вече е еволюция. Смарт фабриките са иновации, които се случват в по-големите фирми. Предприемачите започват с малки компании и постепенно се разрастват. Да, в "умните" фабрики има аспекти на предприемачеството, но не в чистия му вид. Предприемачеството всъщност е начин на мислене, как да вървиш напред.

- На фона на непрекъснатите промени тогава какво трябва да учат днешните деца, при положение, че докато завършат, избраната от тях професия може изобщо да не съществува?

Най-важното за младите хора е да се научат как да учат. Да, вярно е, че това, което научават днес, може да не се ползва утре. Но, ако се научат правилно да учат, да проучват, да получават и пресяват информация, те ще се справят във всяка ситуация и винаги ще прогресират. Другото важно нещо е да се научат да работят здраво. Всъщност, двете неща вървят ръка за ръка и осигуряват успеха, така че ако младите не усвоят този урок навреме, е проблем.