Стартира проект за изграждане на първия изцяло 3D-принтиран квартал в САЩ. Зад него стоят две компании от щата Калифорния, обединени от общата цел за развитие на 3D-принтираните сгради.

Това са фирмата за недвижими имоти Palari и строителната компания Mighty Buildings. Те ще тестват разработката си край Ранчо Мираж - богато курортно градче на изток от Лос Анджелис.

Идеята е първоначално да бъдат изградени и продадени 15 3D-принтирани къщи. Двете компании уверяват, че новата технология е както по-евтина, така и по-безвредна за околната среда в сравнение с традиционното строителство. Проектът пък трябва да бъде ясна демонстрация за това колко практично е 3D-принтирането.

Всички къщи в квартала ще бъдат идентични модерни помещения с три спални и две бани. Купувачите обаче ще могат да се възползват от удобства като открити басейни и вторични конструкции. Очаква се къщата на базово ниво, без другите екстри, да струва около 595 000 долара. С предлаганите допълнителни екстри цената може дори да се удвои.

За разлика от други технологии за 3D-принтиране на сгради, в случая технологията ще се използва само за отпечатване на компонентите, които ще бъдат сглобявани на място чрез традиционни методи.