Мисията LightSail 2 стартира на 25 юни 2019 г. Целта й бе да тества нова технология, която в крайна сметка може да позволи полет до други звезди. Това става чрез слънчево платно, способно да задвижи космически апарат само със силата на светлината.

Вижте как изглежда LightSail 2 >> >> >>

Очакваше се LightSail 2 да прекара в космоса 1 година, но мисията вече отпразнува третия си рожден ден в орбита. Апаратът е дело на The Planetary Society, а мисията е осъществена с подкрепата на НАСА. Експериментът доказва, че концепцията за пътуване, използвайки само силата на слънчевата светлина е възможна.

The Planetary Society не планират да създадат LightSail 3. НАСА от своя страна смята тази година да осъществи мисия до малък 18-метров астероид чрез слънчево платно.

NEA Scout ще включва малък CubeSat апарат, който е с големина на кутия за обувки. Там ще са разположени необходимите за мисията научни прибори. Задвижването ще се осигурява от слънчево платно с площ от 86 квадратни метра.

Мисията ще премине покрай астероида 2020 GE със скорост от 30 метра в секунда, като за спирачка ще служи система със студен газ. Целта на НАСА е да научи повече за астероидите, които се откриват най-трудно, но заплашват планетата ни.

NEA Scout ще излети на борда на първия полет на свръх-тежката ракета SLS. Очаква се това да стане тази година.

NEA Scout поставя основата за бъдещи мисии на НАСА, задвижвани от слънчеви платна.

Тази година Advanced Composite Solar Sail System ще демонстрира нови по-леки платна и по-ефективни методи за разгръщането им. След това Solar Cruiser трябва да разпъне платно с площ от 1700 квадратни метра. Апаратът ще използва слънчева светлина, за да пътува към Слънцето. Solar Cruiser стартира през 2025 ги ще позволи по-прецизното наблюдение на космическото време. Ако двете мисии бъдат успешни, то НАСА ще обмисли по-амбициозни проекти.