Служители на Пентагона заявиха в проектодокумент миналата седмица, че извънземни може да са посетили Слънчевата система. Според хипотезата планетата ни може да се изследва от по-малки сонди, идващи от кораб-майка, съобщава Фокс.

Изследователски доклад, съставен от Шон Къркпатрик, директор на Службата за следене на аномалии на Пентагона (AARO) и Ави Льоб, председател на астрономическия отдел на Харвардския университет.

AARO беше създадена през юли 2022 г. и отговаря за проследяването на неидентифицирани обекти в небето, под водата и в космоса.

Професорът по астрофизика Ави Льоб част от консултативния комитет по наука и технологии в Белия дом. Наред с това той е един от най-големите поддръжници на теорията, че извънземни цивилизации има и те могат да влязат в контакт с човечеството.

Миналата година Льоб стартира проект, чиято задача е да събере "изображения с високо качество" на НЛО.

"Наистина искам следващото поколение да бъде свободно да обсъжда феномена и той да стане част от мейнстрийма", каза тогава Льоб пред в. "Гардиън".

Новият документ на AARO се фокусира върху физическите ограничения на неидентифицирани въздушни явления.

"...Изкуствен междузвезден обект потенциално може да бъде кораб-майка, който освобождава множество малки сонди по време на близкото си преминаване до Земята, оперативна конструкция, която не е много различна от мисиите на НАСА", се казва в доклада. "Тези "семена от глухарчета" могат да бъдат отделени от кораба-майка чрез приливната гравитационна сила на Слънцето или чрез способност за маневриране."

Конгресът на САЩ натовари НАСА да намери 90% от всички обекти в близост до Земята, които са по-големи от 140 метра през 2005 г. Така учените създадоха системата от телескопи Pan-STARRS.

На 19 октомври 2017 г. Pan-STARRS откри необичаен междузвезден обект, който по-късно беше наречен "Оумуамуа" или разузнавач на хавайски.

Обектът беше с форма на пура, изглеждаше плосък и се отдалечаваше от Слънцето с неочаквана скорост, без да показва кометна опашка, което накара учените да спекулират, че обектът може да е изкуствен.

Три години по-късно беше открит друг обект, 2020 SO, с доста странна траектория. В доклада също така се казва, че шест месеца преди "Оумуамуа" да се доближи най-близо до Земята, междузвезден метеор с размер метър, IM2, се разбива на Земята и показва идентична скорост спрямо Слънцето на големи разстояния и идентична форма на "Оумуамуа".

"Астрономите не биха могли да забележат пръскането на мини сонди, защото те не отразяват достатъчно слънчева светлина, за да могат съществуващите телескопи да ги забележат."

Изследователската статия идва след едномесечно проучване на неидентифицирани летящи обекти над САЩ.

Преди месец 14 американски сенатори, сред които и Марко Рубио и Кирстен Гилибранд, изпратиха писмо до заместник-министъра на отбраната Катлийн Хикс и заместник-директора на националното разузнаване Стейси Диксън, призовавайки за допълнително финансиране на AARO.

"AARO предоставя възможност за интегриране и разрешаване на заплахи и опасности за САЩ, като същевременно предлага повишена прозрачност на американския народ и премахване на стигмата относно неидентифицираните феномени във въздуха", се казва в писмото на законодателите.