Американската космическа агенция НАСА подписа с частната компания SpaceX договор за стартиране на своя проект SPHEREx. Целта на двугодишната инициатива е да разшири познанията ни за историята на Вселената.

Мисията ще разгледа множество фундаментални въпроси. Тя ще изследва космоса в диапазона, близък до инфрачервената светлина и ще създаде 3D карта на обектите, която може да покаже какви са първите моменти на света ни секунди след Големия взрив. Ще бъде изследвано и формирането на звезди в най-ранните галактики. Учените също така ще търсят вода и органични молекули назад в миналото, за да разберат как точно те са създали предпоставката за живот на Земята, а и извън нея.

Според първоначалните прогнози, мисията няма да може да започне преди юни 2024 година. Въпреки това тя се разглежда като един от най-важните проекти на Американската космическа агенция по принцип и един от най-престижните, с които SpaceX на Илън Мъск се заема.

Договорът идва броени месеци, след като НАСА сертифицира космическата компания за редовни полети на астронавти. Правителството на САЩ явно вече се чувства по-спокойно да се доверява на дружеството на Мъск за ключови проекти като този.