Предстоящата мисия на SpaceX за изпращане на полезен товар до Международната космическа станция (МКС) включва цял набор от научни експерименти и оборудване. Сред тях са малка камера, проследяваща здравето на астронавтите чрез сканиране на ретината им, както и технология за смекчаване на стреса от микрогравитацията върху растенията.

Най-голямо впечатление обаче прави роботизирана ръка, която ще служи като асистент на астронавтите. Тя е създадена от японската компания за космическа роботика GITAI и има за цел да демонстрира как тази технология се представя в условия на микрогравитация.

Ако мисията се окаже успешна, GITAI планира да изпробва своята система и в суровия космос. А самата компания вижда това като крайъгълен камък в полето на роботиката.

"Тази технологична демонстрация има за цел да покаже на света, че възможностите, необходими за автоматизация в космоса, най-накрая са налични", посочва в изявление главният технически директор на GITAI Тойотака Козуки. "Тя осигурява евтин и по-безопасен източник на работна ръка в космоса, отваряйки вратата към истинската комерсиализация на извънземното пространство."

GITAI S1 Robotic Arm Tech Demo ще се насочи към МКС на борда на капсулата Dragon през следващата седмица. Тя ще тества различни основни задачи. Движенията ще се управляват дистанционно и ще се контролират от екипи на Земята.