Космическата компания на Илън Мъск SpaceX продължава подготовката на ракетата-носител Super Heavy и космическият кораб Starship за първия тестов орбитален полет.

Ако всичко мине добре, дългоочакваният полет може да се състои още следващия месец. Малко преди това събитие SpaceX публикува в своя официален Twitter акаунт видео, специално посветено на подготовката и тестовете на прототипите на кораба Starship, които бяха направени досега, предава kaldata.com.

Името на клипа е "Портал до Марс" (Gateway to Mars). Явно SpaceX има предвид малкото градче Бока-Чика в Тексас.

В края на миналата седмица генералният директор на SpaceX заяви, че космическият кораб Starship ще бъде напълно готов за своя първи орбитален полет още в началото на следващия месец. Но за осъществяването на този тестов полет в космоса е необходимо съответното разрешение от федералното управление на гражданската авиация (FAA) на САЩ.

Регулаторният орган трябва да се убеди в безопасността на изстрелванията на Starship, като съответните проверки могат да продължат месеци. Но има възможност за даване на временно разрешително за изстрелването на Super Heavy още през месец ноември тази година.

Миналата седмица бяха направени успешни статични тестове на вакуумната версия на двигателя Raptor. Това е важно, защото този ракетен двигател се използва както в ракетата-носител, така и в космическия кораб.