От космическия център в Куру, Френска Гвиана, бе изстреляна ракета "Ариана 5" с два телекомуникационни спътника, съобщиха ДПА и Франс прес, позовавайки се на европейската компания "Арианаспейс" (Arianespace). Плановете бяха ракетата да потегли вчера, но стартът бе отложен с един ден за допълнителни проверки на оборудването.

Единият от двата сателита, който изведе в орбита "Ариана", е "Сиракюз4А" (Syracuse-4), e създаден за френското министерство на въоръжените сили и наречен от Франс прес "технологично бижу". Той ще осигурява качествена връзка за военни операции със защита от смущения, предизвикани от електромагнитни импулси в резултат на ядрена експлозия например. Спътникът ще работи и за нуждите на оператори от Европа и НАТО. Апаратът тежи 3,8 тона и е планирано да работи 15 години.

Снимка: ArianeSpace

Вторият сателит Ес Е Ес-17 (SES-17) е на оператора на спътникова връзка SES и ще обслужва абонати в Северна и Южна Америка, в зоната на Атлантическия океан и Карибските острови. Той е разработен от компанията "Талес аления спейс" (Thales Alenia Space), тежи 6,4 тона и с експлоатационен срок от 15 години, предаде ТАСС.

Следващото предизвикателство за "Ариана-5" ще е извеждането в Космоса на телескоп на НАСА в партньорство с Европейската космическа агенция.

С този нов успех за Ariane 5 Arianespace има удоволствието да обслужва интересите на двама лоялни клиенти, оператора SES и френското министерство на въоръжените сили, заяви Стефан Израел, главен изпълнителен директор на Arianespace, цитиран в съобщение на компанията. "Пускайки в орбита два високо иновативни спътника, произведени от Thales Alenia Space, VA255 демонстрира за пореден път конкурентоспособността и надеждността на нашите решения за стартиране, обслужващи амбициите на нашите частни и институционални клиенти. Посветени на свързаността и сигурността, тези спътници са в основата на нашата мисия: Космос за по-добър живот на Земята. Следващото предизвикателство за Ariane 5 ще бъде изстрелването на космическия телескоп на НАСА, Джеймс Уеб, в партньорство с Европейската космическа агенция. Мисия за успех!"

"Продължаваме да подобряваме европейската пускова установка и сега остават шест изстрелвания на Ariane 5, преди определено да влезе в иторията като най-надеждната стартова площадка в света, от голяма полза за Ariane 6, която ще поеме полетите през 2022 г. ArianeGroup е решена да внедрява иновации все повече и повече, за да осигури на Европа все по-надежден достъп до Космоса", каза Андре-Юбер Русел, главен изпълнителен директор на ArianeGroup.