Безпилотната мисия до Луната "Артемис 1" (Artemis 1) ще бъде изстреляна през февруари, обяви НАСА, цитирана от ДПА.

Космическият апарат "Орион" беше прикрепен към мощна ракета на площадка в космическия център "Кенеди" във Флорида тази седмица, което означава,че мисията навлиза в последен етап на подготовка.

"Орион" ще направи обиколка на Луната без астронавти на борда при полета си догодина. Това ще е ключов тест за програмата на НАСА "Артемис", чиято цел е кацане на астронавти на Луната през 2024 г. и установяване на трайно човешко присъствие до 2028 г. като част от амбициозната програма на американското правителство да изведе хора на Марс през четвъртото десетилетие на този век.

Програмата "Артемис" вече беше отлагана и дори ръководни представители на НАСА признават, че е ще бъде трудно да се спазят планираните срокове.

Точна дата за полета на "Орион" догодина ще бъде определена след "генералната репетиция" за полета, планирана за началото на следващата година.

"Трудно е да се изрази с думи какво означава това важно събитие не само за нас тук в Exploration Ground Systems (EGS), но и за всички невероятно талантливи хора, които са усилено са работили, за да ни помогнат да стигнем до тази точка", каза Майк Болджър, програмен мениджър в програмата, цитиран в съобщението на НАСА.

EGS е една от трите програми на НАСА, която подготвя инфраструктурата за поддръжка на ракетата на НАСА "Спейс лаунч систем" (Space Launch System) и нейните полезни товари, като космическия кораб Orion за Artemis 1.