"Роскосмос" ще представи макет на ядрения влекач "Зевс" на Международния астронавтически конгрес (25-27 октября 2021 г.). За разработката са отпуснати 4,2 милиарда рубли.

"Зевс" е космически влекач с атомна електроцентрала. Продължителността на първата мисия ще бъде 50 месеца, каза Александър Блошенко, изпълнителен директор на "Роскосмос".

След изстрелване от Земята "Зевс" ще отлети до Луната, там един космически кораб ще се отдели от него, след което влекачът ще направи гравитационна маневра близо до Венера, където устройството също ще се отдели, след което влекачът ще се насочи към Юпитер.

Един от разработчиците на комплекса, съобщи, че Зевс ще може да деактивира космическия кораб на потенциални противници с електромагнитен импулс и ще бъде оборудван с боен лазер ("насочен пренос на енергия чрез лазерно излъчване"), съобщи РИА Новости, позовавайки се на материали от КБ Арсенал (част от Роскосмос).

Зевс" може да се използва и в наземна система за противовъздушна отбрана: тя ще осветява въздушни цели от орбита. Предвиждат се и граждански задачи: комуникации, излъчване и препредаване, превоз на товари, доставката им до Луната, съобщи изследователският център "Келдиш".