SpaceX се похвали със стотния си метанов ракетен двигател Raptor. Компанията на Илон Мъск ще превърне агрегата в основата, на която ще изгради бъдещето си. Ракетата Starship и ускорителят Super Heavy, които ще отведат хора на Марс и Луната, ще разполагат именно с двигателя Raptor.

Макар Starship и Super Heavy все още да са в тестова фаза, производствения капацитет по направата на двигатели показва, че тази фаза ще бъде преодоляна бързо.

Raptor е един от най-революционните агрегати, създавани някога. Той се задвижва с метан и течен кислород. Това решение е избрано от Мъск не само по икономически причини, но и защото на Марс има метан, който може да бъде превърнат в ракетно гориво от бъдещите колонисти.

Двигателят Raptor е около 2 пъти по-мощен от ракетния агрегат Merlin 1D, използван във Falcon-9. В основата на Starship и Super Heavy стои ракетния двигател Raptor. Ракетата Super Heavy ще има 31 броя от него, а космическия кораб Starship - 7 броя.

Евтиното гориво, изградената от по-конвенционални материали ракета Starship и двигателите за многократна употреба стоят в основата на плановете на SpaceX.

Ако всичко се развие по план след няколко десетилетия всеки с 200 000 долара в банковата си сметка ще може да се превърне в колонист на Марс. Starship ще може да превозва 100 човека до Марс.