Информация, че руското министерство на отбраната е поръчало шест съвременни батискафа за специални дълбоководни операции, предизвика безпокойство у САЩ, пише "Российская газета", цитирана от Russia Beyond.

Както съобщи Defense One, с новия апарат би могло да се работи на морското дъно в много части на световния океан. Изданието цитира Самюъл Бендет - изследовател от корпорацията CNA и научен сътрудник по руски изследвания. Според него няма никакви ограничения за съдовете, които биха могли да транспортират батискафа. "Това означава, че ще има по-малко ограничения за действията на руските спецназ с помощта на това устройство", отбелязва експертът.

"Российская газета" вече писа, че руското военно ведомство е поръчало шест батискафа за нуждите на три флота - Северния, Тихоокеанския и Черноморския. Всеки ще получи по два такива апарата. Батискафът ще има формата на сфера с прозрачен корпус, изработен от акрил и титан.

Електрическият му двигател ще може да обезпечи работата му в продължение на едно денонощие. В оборудването му ще фигурират най-различни манипулатори и той ще може да се спуска на дълбочина до 2,5 км. Стойността на разработката се оценява на над 1 млрд. рубли (13,1 млн. евро).

Според Defense One за ВМС на САЩ също се разработват подобни подводни устройства. През 2016 г. компанията Lockheed Martin спечели договор за $166 млн. за тяхното проектиране и изграждане. Изпитанията се очаква да приключат през тази година.