Американската компания "Спейс Екс" обяви партньорство с дружеството "Спейс адвенчърс" за изпращане на до четирима частни клиенти в космоса, без да уточнява цената на билета, съобщи АФП.

"Спейс адвенчърс" беше посредник за изпращането на осмина туристи в Международната космическа станция (МКС) чрез Роскосмос и руските ракети "Союз". Първият от тях Денис Тито плати 20 милиона долара за 8-дневен престой на МКС през 2001 г. Последният засега беше основателят на "Сирк дю солей" Ги Лалиберте през 2009 г.

"Спейс Екс" ще използва за космически туризъм пилотираната си капсула "Дракон", разработена за превоз на астронавтите на НАСА. Първият й полет с хора ще е до няколко месеца, но датата още не е насрочена.

Туристическите полети на "Спейс Екс" няма да включват престой на МКС. Датите, продължителността и програмата им не беше уточнена. Ерик Андерсън, президент на "Спейс адвенчърс", обаче каза, че полетът ще позволи "да бъде достигната два пъти по-голяма височина от предишните мисии на цивилни астронавти или посетители на МКС".

МКС е на около 400 км височина.