Новостартиралата американска компания Gateway Foundation възнамерява да създаде първия по рода си космически хотел в околоземна орбита. По план той ще посреща космически туристи и ще разполага с целия лукс, който може да бъде осигурен в околоземна орбита.

Вижте как изглежда станцията >> >> >>

Хотелът ще представлява модулна космическа станция, а най-любопитното е, че тя ще включва два въртящи се концентрични пръстена, които ще осигуряват изкуствена гравитация. Или поне това обещават от екипа зад проекта.

Подобна концепция за създаване на изкуствена гравитация сме виждали реализирана в множество научно - популярни филми, но не и в реалния живот. Още по-амбициозни са плановете на компанията да реализира проекта до 2025 г., което е изключително скоро за начинание с такъв мащаб.

Междувременно идеята вече предизвика критики заради наименованието, избрано от екипа - те са решили да нарекат станцията Вернер Фон Браун на германския ракетен учен, който за първи път е обявил подобна концепция през 1950 година. Той обаче е бил и нацист, което вече предизвика полемики относно проекта на Gateway Foundation.