Във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" започва проект за космическо обучение, подкрепен от Европейската космическа агенция, предава БНР.

За първи път агенцията подкрепя университетски курсове у нас.Като голяма стъпка определя попадането в селекцията гл. ас. д-р Владимир Божилов от Катедра "Астрономия", който ще ръководи проекта. С проекта се засилва партньорството между нашите учени, българския бизнес и индустрия и Европейската космическа агенция, изтъква той.

"На практика ще направи голяма крачка към създаване на още по-ефективен космически бизнес в България", посочи Божилов в предаването "Хоризонт до обед".

По проекта "Космическо образование за България" се предвижда да бъдат разработени девет курса по космически технологии и техните приложения. Те ще се водят както от университетски преподаватели, така и от специалисти от БАН и представители на бизнеса, които имат частни космически компании и инициативи.

"Най-добрите експерти, които ще споделят своя и приложен, и теоретичен опит, за да изградим следващото поколение технически инженери на България."

Общият бюджет на проекта е 97 430 лева. Той ще продължи две години. Лекционните материали ще бъдат валидирани от Европейската космическа агенция. След това всички създадени продукти ще бъдат оформени като електронни книги, които ще бъдат безплатни и достъпни за всеки, който се интересува.