Тайван показа безпилотни летателни апарати, разработени по негова технология, на фона на заплахите от страна на Китай, че може да прибегне до военна сила, за да установи контрол над самоуправляващия се остров, предаде Асошиейтед прес.

Чуншанският научно-изследователски институт, чийто предмет на дейност е разработката на военни технологии и който рядко организира подобни демонстрации, показа дрона "Цзян Сян", създаден за унищожаване на вражески радарни системи, както и други безпилотни летателни апарати.

Дронът "Цзян Сян", който официално се води за баражиращ боеприпас или иначе казано дрон камикадзе, се изстрелва от камион, на който могат да бъдат качени около десетина от него. Това става чрез вградена в самия безпилотен самолет ракета, която служи само за изстрелването; след това те продължават да летят с витлов двигател, който ги отвежда до целта, която те унищожават, като се забиват в нея, пояснява БТА.

Всяка "уважаваща себе си" страна трябва да може да разработва свои собствени стратегии и отбранителни технологии, каза Чи Липин, директор на отдела на института за изследвания в областта на въздухоплаването.

Бойните дронове са "тенденция на бъдещето", добави Чи. "Именно за това провеждаме изследвания в тази област и предлагаме някои стратегии във връзка с нея."

Миналия месец тайванската армия започна да получава доставката на първите 100 хеликоптерни дрона, които тя поръча от института. Чи изтъкна значението на тези безпилотни летателни апарати за осигуряването на снимкови данни за анализ от командно-комуникационните системи на армията, които след това да могат да бъдат предавани директно на подразделенията на бойното поле.

Тайван разработи и дрона "Тън Юн", който прилича на американския Ем Кю-9 "Рийпър" и може да стои във въздуха до 24 часа.

Въпреки че САЩ и други страни отдавна използват безпилотни апарати за удари по предполагаеми терористи и други мишени, този вид бойна техника се оказа особено ценна във войната в Украйна. Москва внесе дронове от Иран, докато Киев постигна успехи с евтините дронове "Байрактар ТБ2" от Турция, които могат да носят леки бомби с лазерно насочване.

Междувременно Китай също разработи свои безпилотни летателни апарати, някои модели от които са предназначени и за износ.

През август Пекин засили военните заплахи към Тайван в отговор на посещението на острова на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Тогава Китай изстреля ракети, които прелетяха над Тайван, и организира учения с бойни стрелби в шест зони около острова, което приличаше на репетиция за блокиране и инвазия в Тайван - сценарий, който почти неизбежно би вкарал в конфликта основния поддръжник на Тайпе САЩ, плюс американски съюзници като Япония и Австралия, отбелязва Асошиейтед прес.