Илон Мъск разкри, че Tesla ще има работещ прототип на хуманоидния робот Optimus след близо два месеца. Представянето му ще бъде по време на Tesla AI Day #2 на 30 септември.

Вижте как ще изглежда роботът на Илон Мъск >> >> >>

"Имаме много талантлив екип в Tesla, с който работя в тясно сътрудничество, за да имаме готов прототип на хуманоиден робот до края на септември. И мисля, че вървим към тази точка", заяви Мъск на Икономическия форум в Катар.

"Към края на 2023 година, Optimus ще е готов за умерено серийно производство", обеща преди няколко месеца предприемачът.

Роботът Optimus трябва да бъде приятелски настроен и да се ориентира в "свят, създаден за хората", стана ясно още от думите на милиардера. Машината ще тежи 125 килограма и ще може да ходи с около 8 км в час. Лицето ѝ ще представлява екран, който показва важна информация.

Голямата неизвестна в уравнението е свързана със захранването на Tesla Optimus.

Главната цел на робота ще е да върши "повтаряща се и скучна работа", особено действия, които могат да доведат до наранявания от стрес.

Мъск дори смята да замени част от работниците във фабриките на Tesla с робота.

Тesla не е единственият автомобилен производител, който създава хуманоид. Роботът Asimo на Honda съществува от десетилетия и е изключително напреднал. Toyota и GM също имат свои собствени роботи.

Според най-богатия човек на планетата Tesla ще направи с изкуствения интелект това, което постигна с електромобилите.

Очаква се Tesla да разкрие още актуализации на своя суперкомпютър Dojo, който тренира невронни мрежи, и по-обща актуализация на системите за автономно управление.

"Ако се замислите какво правим в момента с колите, Tesla може би е най-голямата компания за роботика в света, защото нашите коли са като полуразумни роботи на колела. Пример за това са технологията ни за автономно шофиране, която ще продължи да се развива, суперкомпютърът Dojo и всички невронни мрежи, така добре познаващи света около себе си", заяви Мъск в края на миналата година.