18-годишен жител на Ню Йорк е завел дело срещу Apple за 1 милиард долара. Причината е, че бил арестуван по грешка, заради системата на Apple за разпознаване на лица.

Полицията на Ню Йорк е арестувала Усмане Бах на 29 ноември, след като той погрешно е бил свързан с поредица от кражби на Apple Store в Бостън, Ню Джърси, Делауеър и Манхатън.

Истинският извършител е използвал открадната лична карта, която е била без снимка. Инженерите от Apple обаче решили да настроят системата си за лицево разпознаване, като въведат лицето на Усмане Бах и го "маркират" като крадец.

Вестник "Ню Йорк Пост" разкрива, че магазините на Apple в САЩ са оборудвани с камери и технология за лицево разпознаване. Алгоритми анализират лицата на посетителите. Ако в магазина влезе заподозрян в кражба или друго престъпление, системата възвестява автоматично органите на властта, които арестуват лицето.

Оказва се обаче, че системата явно може да прави грешки, включително и заради човешка намеса. "Ню Йорк Пост" допълва, че мнозинството от посетителите на магазините на Apple не знаят, че лицата им се заснемат и анализират, което прави историята една идея "по-оруелска"