Миналия уикенд цената на доджкойн (dogecoin) рязко падна, след като предприемачът Илон Мъск заяви в шоуто Saturday Night Live, че криптовалутата е просто "шумотевица". Той обаче отново успя да вдигне цената ѝ впоследствие.

Вчера главният изпълнителен директор на Tesla обяви, че компанията за производство на електрически и автономни коли спира да приема плащания с биткойни. Причината е, че добивът на криптовалутата използва много електроенергия, което представлява сериозен проблем за опазването на околната среда. Мъск заяви, че занапред автомобилният производител ще се фокусира върху по-екологични дигитални валути.

Припомняме, че Tesla започна да приема плащания с криптовалутата едва през март месец. Преди това Илон Мъск я беше нарекъл "брилянтна" и посочи, че "хартиените пари си отиват".

Предприемачът определи доджкойн в социалната мрежа Twitter като "потенциално обещаваща". Естествено, неговите туитове увеличиха спекулациите, че криптовалутата може да се използва в бъдеще. В резултат, Coinbase съобщава, че стойността ѝ е нараснала с 18 процента.