Турският президент Реджеп Ердоган е предложил на Русия заедно да започнат производството на ПВО комплексът С-500, който все още е в процес на разработка и тестване.

Турция вече е сключила договор с Русия за закупуването на С-400, като първите доставки на комплексът ще бъде осъществен през юли 2019 г. Сделката е на стойност около 2,5 милиарда долара, а Турция вече е направила авансово плащане към Русия. Според информацията договорът е за получаването на 4 пълни комплекта с ракети, ракетоносци, радари и контролни пунктове на С-400.

Вижте как изглежда С-400 >> >> >>

САЩ обаче изразиха недоволството си и опасенията си от това, че втората най-голяма армия в НАТО е избрала покупката на руско въоръжение, при това с толкова важно предназначение, като охраната на въздушното пространство.

Турците обаче не само не мислят да се отказват от сделката, но изглежда имат желание и да увеличат военното си сътрудничество с Русия. Не е ясно дали руснаците все пак биха искали да си партнират със страна от НАТО в производството на най-новия си ПВО комплекс.

Докато С-400 има възможност за поразяване на балистични ракети, то основната му сила е борбата със самолети. При С-500 обаче нещата са изравнени и системата ще е способна да следи и унищожава 10 балистични ракети наведнъж, както и бойните им глави, които се движат със скорост от 25 000 км/ч. С-500 ще може да се използва и срещу сателити, с ниска околоземна орбита.

Комплексът С-500 ще постъпи на въоръжение в началото на 20-те години в Русия, а експортните му версии най-вероятно ще са готови до края на десетилетието.