Учени идентифицираха най-бързия астероид в Слънчевата система. Откритието е на екип, ръководен от Скот Шепърд от научния институт "Карнеги" във Вашингтон, САЩ.

Става дума за малка космическа скала, чийто размер е само 1 километър в диаметър. Тя е наречена 2021 PH27. Астероидът обикаля около Слънцето само за 113 земни дни. Това е най-краткият орбитален път спрямо всички други известни небесни обекти, с изключение на Меркурий, който обикаля около Слънцето само за 88 дни. Астероидът се намира по-близо до Слънцето от орбитата на Меркурий.

Откритието би могло да хвърли светлина върху многото подобни астероиди в Слънчевата система, смятат учените. Те посочват още, че през 2021 г. PH27 се приближава толкова много до Слънцето, че повърхността му се нагрява до над 482 градуса по Целзий - достатъчно, за да се разтопи олово.

Астероидът вероятно е обречен да се доближава все повече и повече до нашата звезда и в крайна сметка или да бъде погълнат от нея, или да се сблъска с Меркурий или Венера след няколко милиона години. Изследователите предполагат още, че небесното тяло може да се е появило от главния астероиден пояс между Марс и Юпитер.