Учени са разработили изкуствен мускул, който става все по-силен, докато тренира. Принципът му на действие е изключително близък до биологичните мускули.

Този материал може да помогне за създаването на ново поколение роботи, които действително могат да увеличават собствените си възможности с течение на времето. Според изследователите, изработването на машини, които могат да се адаптират и растат като биологичните видове на Земята, би било голяма стъпка напред за все още зараждащото се поле на меката роботика.

Както е известно, биологичните мускули растат, защото тялото ги изгражда още по-големи и по-силни, след като са "повредени" по време на тренировка. А новите изкуствени мускули стават 66 пъти по-силни чрез концептуално подобен механизъм.

Всичко това се случва чрез иновативен гел, вграждан с наноматериали, които се свързват и образуват здрави нови връзки, когато гелът е компресиран или механично напрегнат. С времето гелът става все по-твърд и силен, става ясно от изследването, публикувано тази седмица в списание Nature Materials.