Мистериозните мигащи светлини на Венера, за които учените първоначално смятаха, че са от мълния, се оказаха с друг източник.

Изследователи от Държавния университет на Аризона предполагат, че проблясъци от светлина, открити по време на мисии до Венера, може да са десетки хиляди метеори, изгарящи в нейната свръхгореща атмосфера.

Вижте най-добрите снимки на Венера >> >> >>

Мисии, проведени от Европа, САЩ и бившия Съветски съюз, откриха проблясъци от светлина. Последващите мисии като сондата Касини на НАСА обаче "търсиха, но не успяха да намерят радиосигнали от светкавици", според новата статия, която остави учените в безизходица.

Въпреки че "художниците, изобразяващи атмосферата на Венера, обичат да включват светкавици, за да подчертаят нейната адска среда", учените от ASU твърдят, че изглежда малко вероятно светкавицата да е виновникът за странните светлинни наблюдения, идващи от планетата.

Това е така, защото, наред с други причини, неговите облаци са съставени почти изцяло от сярна киселина, а не от водна пара - необходима съставка за образуването на мълния поне тук, на Земята.

Вместо това, тези сигнали може да показват, че метеорите изгарят в "адската" атмосфера на планетата, находка, която подчертава колко малко знаем за мистериозния скалист гигант.

Използвайки данни от обсерваторията Steward на ASU и японската орбитална сонда Akatsuki Venus, екипът откри, че има записани между 10 000 и 100 000 светкавици годишно, които биха могли да съответстват на метеори. Въпреки че този брой изглежда ужасно висок за стандартите на Земята, изследователите отбелязват, че ще има много повече метеори, които се приближават до атмосферата на Венера, отколкото нашата, защото е по-близо до Слънцето.

Изследователите продължиха да прогнозират, че съставът на атмосферата на планетата може да е причината огнените топки да горят достатъчно ярко, за да бъдат открити.

Ако мистериозните проблясъци на Венера са резултат от метеори, учените няма да се притесняват за изграждането на устойчиви на мълнии балони, за да изследват атмосферата на планетата.

Изследването е публикувано в Journal of Geophysical Research: Planets.