В отговор на санкциите Роскосмос вече няма да доставя ракетни двигатели на САЩ, съобщи ръководителят на държавната корпорация Дмитрий Рогозин в ефира на телевизионния канал "Россия-24".

"Днес взехме решение да спрем доставките на ракетни двигатели за САЩ, произведени от Енергомаш. Нека ви напомня, че тези доставки са доста активни от средата на 90-те години на миналия век", каза той.

Рогозин заяви, че става дума за РД-180, който се използва в американската ракета "Атлас 5" като двигател за полет, и за РД-181, който се използва в първата степен на ракетата "Антарес".

"Към днешна дата се планираше през 2022-2024 г. да бъдат доставени още 12 двигателя РД-181, бяха проведени и разговори със САЩ за доставка на двигатели РД-181М с подобрени тактико-технически характеристики, но смятаме, че в тази ситуация не можем да доставяме на САЩ най-добрите си двигатели", каза ръководителят на Роскосмос.

Рогозин заяви също, че руският сегмент на МКС спира да работи по съвместни експерименти с германските си колеги.

Рогозин отбеляза, че Германският център за авиация и космонавтика преди това е изключил един от двата телескопа на руския сегмент на космическата обсерватория, което е станало причина за прекратяване на съвместните експерименти.