След края на Втората световна война Великобритания излиза победител, но страната е силно задлъжняла на кредитори от САЩ. Проблемите с бюджета водят до сравнително мирния разпад на най-голямата империя в световната история. През 50-те години на миналия век обаче Лондон все още не се е отказал от глобалните си амбиции.

Великобритания разработва свои бомбардировачи, ракети и има богат арсенал от оръжия. През 1952 година страната се присъединява към ядрения клуб на САЩ и СССР. Амбициите на Лондон са да запази имперското си място, а затова са създадени множество любопитни проекти, повечето от които прекратени през 60-те поради липса на пари в бюджета или натиск от новия лидер на Запада - САЩ.

Днес ще ви запознаем с един от най-интересните британски проекти от средата на миналия век. Ако той бе получил зелена светлина Лондон би поставил редица рекорди.

ВВС на САЩ поставят рекорд за бърз полет с легендарния SR-71 Blackbird през януари 1966 г. Великобритания обаче имала свой високопланетен свръхзвуков разузнавателен самолет, който би могъл да лети още през 1965 г.

Avro 730 е роден в началото на 50 -те години на миналия век. Във време, в което междуконтиненталните балистични ракети още не са се появили, а бомбардировачите са основното средство за нанасяне на ядрени удари по врага.

Вижте как щеше да изглежда Avro 730 >> >> >>

За да могат да предоставят данни на своите ядрени бомбардировачи, ВВС на Лондон проектират високоскоростен разузнавателен реактив, който да лети на голяма височина и дълги разстояния, а максималната му скорост да е над 3 000 км/ч.

През 1955 година проектът е напълно разработен и следва да се премине към изграждането на прототип, но Лондон добавя ново изискване - бързият шпионски самолет, трябва да може да нанася ядрени удари.

Разработчиците създават доста интересен самолет с форма на ракета и малко делтаобразно крило. Самолетът, наречен Avro 730, има 8 реактивни двигателя, а максималната му скорост е от 3 700 км /ч. Той има обсег от 10 000 км и може да лети на 20 км надморска височина. Към средата на 50-те години тези параметри биха го направили недосегаем за съветските ПВО системи.

Инженерите оптимизират максимално аеродинамиката, което води до отказ от стандартната пилотска кабина. Вместо панорамно стъкло напред, пилотът няма пряка видимост и разчита на система от перископи.

Скоро обаче става ясно, че Съветският съюз вече има способни ПВО системи, които биха неутрализирали предимствата на самолета. Или поне това е официалното становище на Лондон, който прекратява разработката през 1957 година.

Междувременно САЩ продължават разработката на своя шпионски самолет SR-71. За разлика от британците те инвестират много в разработката на нови материали и не пестят средства. ЦРУ дори извършва тайни операции, за да се сдобие с елемента титан от Съветския съюз. SR-71 поставя рекорд за най-бърз реактивен самолет, като максималната му скорост е около 4 000 км/ч. Той лети през цялата Студена война и е пенсиониран чак през 1998 г.

Прекратяването на проекта Avro 730 е един от моментите белязали изместването на Лондон от водещото място на световната сцена. Великобритания не може да си позволи финансово, но и политически, да развива най-модерните за времето си оръжия.