Южнокорейски съд осъди вицепрезидента и фактически шеф на Samsung Electronics Лий Джей-Йонг на две години и половина затвор, което може да забави преструктурирането на собствеността на технологичния гигант след смъртта на неговия баща през октомври, предава БНР.

Решението също така бетонира голямата промяна във възгледа на Южна Корея за неправомерни действия, извършени от собствениците на мощните конгломерати в страната, които доведоха до икономическия възход на страната след Корейската война.

Лий Джей-Йонг, 52-годишният най-голям бизнесмен в страната, излежа една година в затвора за подкуп на Чой Сун-Сил - съдружничка на бившата президентка на Южна Корея Пак Гън-хе - в опит да осигури правителствена подкрепа, след като наследи на поста своя баща, вече покойния председател на Samsung Лий Кун-хий.

Той беше осъден за подкуп в размер на 29,8 милиарда южнокорейски вона (27,4 милиона щатски долара), но през 2018 г. Апелативният съда намали присъдата на две години и половина условно. Година по-късно обаче Върховният съд върна делото, като южнокорейските прокурори поискаха деветгодишна ефективна присъда.

Времето на Лий Джей-Йонг в затвора ще се отчита спрямо последната му присъда.

В началото на миналата есен Лий Джей Йонг пък беше обвинен в Южна Корея в нарушаване на законите за капиталовия пазар и нарушаване на професионалното доверието.

Засега Лий Джей-Йонг ще бъде отстранен от вземането на важни решения в Samsung Electronics, като тоа става в момент, когато технологичният гигант се стреми да изпревари своите конкуренти. Той също така няма да може да контролира пряко процеса на наследяване на своя баща, което е от решаващо значение за запазването на контрола върху Samsung.

Анализатори и икономисти смятат, че с днешното решение няма да бъдат засегнати ежедневните операции на технологичния гигант, но може да бъде засегнато взимането на по-мащабни дългосрочни решения, чиито резултати често се виждат само след години, като и големи промени в персонала и сделки по сливане и поглъщане на компании.

Акциите на Samsung Electronics поевтиняха след днешното решение с близо 3,5%, отбелязвайки най-голям дневен спад от пет месеца насам.