Японското хиперзвуково оръжие ще влезе на въоръжение не по-късно от 2026 година, заявява неназован представител на японското военно министерство пред вестник "Mainichi Shimbun".

По предварителна информация Япония разработва не един, а два различни типа хиперзвуково оръжие, като вторият ще е готов през 2028 г.

През 2026 година на бял свят ще се появи мощна ракета, която да се изстрелва от самолет, кораб или от земната повърхност, като бойната й глава ще е стандартна. Две години по-късно ще се появи и бойна глава от тип хиперзвуков глайдер, който ще може да маневрира със свръхзвукова скорост.

Според специалистите космическата програма на Япония, включително връщането на проби от астероид преди 8 години са имали двойствена цел. На практика страната е получила данни и е тествала технология, позволяваща й да създаде бойна глава, която може обратно да навлиза в земната атмосфера. Получената информация е полезна и при създаването на хиперзвуковото оръжие.

Вижте снимки на руското хиперзвуково оръжие "Кинжал" >> >> >>

Откакто на власт в Япония е Шиндзо Абе, страната успява да се откъсне значително от военните ограничения, наложени и след поражението във Втората световна война от САЩ. Анализаторите обаче отбелязват, че Америка е доволна от това, защото нейният съюзник укрепва азиатския й фланг, където се намират Китай и Северна Корея.

Именно срещу Китай ще бъде насочено и японското хиперзвуково оръжие. То би било много опасно за големите китайски кораби, самолетоносачи и пристанищни бази.

Към този момент с хиперзвуково оръжие разполага единствено Русия, като Китай е на финалните стъпки да се сдобие с такова и дори извършва тестове. САЩ от своя страна изостават в разработките, но от Пентагона не желаят да отделят твърде много средства за създаването на такова. Вместо това Америка предпочита да инвестира в други оръжия, както и в създаването на контрамерки срещу хиперзвуковите маневриращи глайдери.