Знае се, че Китай усилено разработва свои хиперзвукови оръжия, които да нанасят светкавични удари над евентуалния противник, но без да се страхуват от неговата противоракетна отбрана.

В китайски сайтове и социални мрежи изплуваха снимки на част от тестовете, свързани с разработката на този нов вид оръжие, пише The Drive.

Вижте снимките >> >> >>

Става ясно, че бойните глави на ракетите, чиято форма наподобява глайдери, са били инсталирани на платформа, която е била изведена във високите слоеве на атмосферата, посредством височинен балон.

Там макетите са били пуснати, като е била изпробвана тяхната аеродинамичност и методи за контрол. От изображението се вижда, че са били изпитани общо 4 броя хиперзвукови глайдера, като единия от тях е с драстично различна форма.

На друга снимка се вижда, че единият макет се подготвя за изпитания в аеродинамичен тунел.

Знае се, че Китай разполага с ракета-ускорител, известна като DF-ZF, която може да достига хиперзвукови скорости, след което бойната глава-глайдер се отделя от нея и навлиза отново в атмосферата, където да е трудно уловима за вражеските системи за наблюдение, защото няма да следва балистична траектория.

Според Пентагона към 2020 година Китай ще приеме на въоръжение своите хиперзвукови оръжия, ставайки втората страна в света, след Русия, разполагаща с подобни възможности. Бойните глави с формата на глайдери ще могат да носят и ядрени заряди, като маневрирането със скорост от над 10 000 км/ч няма да е проблем за тях.

САЩ междувременно е отделила 500 милиона долара за разработка на свои хиперзвукови бойни системи, но според запознати много повече средства са инвестирани в създаването на система, която да прихваща и унищожава хиперзвуковите глайдери.