Първата южнокорейска ракета "Нури" беше успешно изстреляна от космодрума Наро в южната част на страната, предадоха световните информационни агенции, като цитираха съобщение на Министерството на науката и информационно-комуникационните технологии.

Вижте как изглежда южнокорейска ракета "Нури" >> >> >>

Тя изведе в околоземна орбита макет на спътник, тежащ 1,5 тона. Това е първи тестови полет на ракетата, изцяло произведена в Южна Корея.

"Нури", която е разработена от Корейския институт за космически изследвания, тежи 200 тона и има общо шест двигателя - първата степен е с 4, втората и третата с по един. Горивото е смес от самолетен керосин и течен кислород.

Програмата по разработката на ракетата струва около 1,8 милиарда долара. Едно изстрелване на "Нури" има цена от 30 милиона долара, което я прави най-евтината азиатска ракета. Възможностите й са по-малки от Falcon 9 на SpaceX, но и цената е близо два пъти по-ниска от ракетата на Илон Мъск.

В началото на 2013 г. Южна Корея изстреля за първи път на орбита изследователски спътник от собствена територия с ракета, построена с помощ от Русия.

Догодина Южна Корея има амбицията да изстреля лунна сонда. Страната се включи и в програмата "Артемида" на НАСА за изследване на Луната.

Подобрена версия на "Нури" ще има възможност да изпраща сателити на геостационарна орбита и да приземява малки сонди или роувъри на Луната.

Междувременно Северна Корея също разполага със собствена ракета, способна да извежда сателити в орбита. Това е "Юнха" и тя може да извежда товар от 200 кг на ниска околоземна орбита. Ракетата прави първия си успешен полет през 2012 година и има втори успешен полет през 2016 година. Тя е извеждала разузнавателни сателити за наблюдение.

Северна Корея има планове за ракети, които да могат да достигнат геостационарна орбита, след което да изпрати и сонда на Луната.