Южна Корея отбеляза 75-ата годишнина от създаването на въоръжените си сили с мащабен военен парад. Последната подобна демонстрация бе преди 10 години, съобщи БТА.

Въпреки лошото време, в честванията участваха хиляди военнослужещи, танкове, самоходна артилерия и дронове. В марша по улиците на Сеул се включиха и 300 от разположените общо 28 500 американски войници в Южна Корея.

"Ако Северна Корея прибегне до употребата на ядрени оръжия, на севернокорейския режим ще бъде сложен край със съкрушителна реакция от страна на съюза Република Корея-САЩ", каза южнокорейският президент Юн Сок Йол.

Снимка: БТА/Kim Hong-ji/Pool Photo via AP

Какво видяхме на парада?

Военният парад на Южна Корея имаше по-малък брой участници и техника от провежданите всяка година паради в Северна Корея. Военните експерти обаче отбелязват, че оръжията на Сеул са по-модерни и се радват на по-голямо търсене в чужбина.

Вижте как изглеждат най-мощните оръжия на Южна Корея >> >> >>

В марша в Сеул участваха основно собствено разработени оръжия. Полша, Турция и други страни от НАТО са сред най-големите купувачи на съвременни южнокорейски танкове и гаубици.

Ракети Hyunmoo

Това е първата южнокорейска балистична ракета, произвеждана от 80-те години на миналия век. Обсегът на най-старата версия е 180 километра, а теглото на бойната й глава е 480 килограма. Ракетата на практика е копие на американската система Nike Hercules от 60-те години на миналия век.

С напредването на ракетната програма на Северна Корея, Сеул инвестира значителни суми в развитието на Hyunmoo. Така се раждат над 5 по-съвременни и способни версии.

Hyunmoo-2C вече има обсег от 800 километра, а някои експерти споделят, че ракетата прилича изключително много на руската система "Искандер".

Hyunmoo-3 е крилата ракета, подобна на американската Tomahawk или руската "Калибър". Обсегът й е 1000 километра, но може да се подобри на 1500 км.

Hyunmoo-4 е най-способната южнокорейска ракета, тя има обсег от 1000 километра и може да носи 1000-килограмова бойна глава. С нейна помощ Сеул може да застраши севернокорейските бункери.

Hyunmoo-4.4 е балистична ракета, която може да се изстрелва от подводница.

ПРО системата L-SAM

L-SAM (Long-range Surface-to-Air Missile) е южнокорейска система за противоракетна отбрана в процес на разработка. Тя има за цел да сваля балистични ракети от Северна Корея в крайната им фаза на полета.

За да функционира установката тя се нужда е от отделен S band радар с активна фазирана решетка.

L-SAM има близо два пъти по-добри параметри от системите Patriot и KM-SAM. Тя е и с версия за ПВО цели.

Първият успешен тест на L-SAM се състоя на 23 февруари 2022 г. Системата има обсег от 180 километра във височина. Това означава, че на теория тя може да сваля ракетите на Пхенян още преди те да са навлезли в земната атмосфера.

Танкът K2 Black Panther

Това е един от най-новите, добри и скъпи танкове в света.Подобно на КНДР, Южна Корея решава да заложи на развити изцяло в страната технологии. Докато проблемът на Пхенян е, че не може да получи лицензи, то Сеул се старае да избегне употребата им, за да може да продава своя танк безпроблемно по целия свят.

Докато Северна Корея използва стари съветски танкове за основа на своя проект, специалистите от Сеул се насочват към най-добрите немски бронирани машини, от които доразвиват двигателя и оръдието.

Всъщност първата партида от 100 танка K2 Black Panther е с немски дизелов агрегат, докато следващите бройки разчитат на изцяло корейски мотори. Мощността е 1500 конски сили.

Оръдието е 120-милиметрово гладкоцевно и е разработено от нулата от Hyundai. Отчетен е опитът на Германия и Франция при създаването на специфични елементи, като системата за зареждане на снаряди. Като помощни оръжия са монтирани две картечници с калибър 12.7 мм и 7.62 мм.

K2 Black Panther разполага не само с композитна и динамична броня, но има и активна защита, която засича летящи към танка ракети или реактивни снаряди и ги унищожава. Това увеличава шансовете за оцеляване на бойната машина.

Теглото на танка е 60 тона, а максималната скорост е 70 км/ч. По мнението на експертите, танкът се превъзхожда американския М1 Abrams, руския Т-90 и по-старите модификации на Leopard-2. Южна Корея разполага с общо 260 бройки от своя най-модерен танк.

Бойната машина K21

К21 е южнокорейска бойна машина на пехотата. К21 е въоръжена с 40-милиметрово автоматично оръдие. То е способно да поразява мнозинството от съветските бойни машини на пехотата, като БМП-3.

Към оръдието е добавена и 7.62 mm картечница.

Предната броня може да издържи попадения на 30-милиметрови автоматични оръдия, което я прави по-трудно унищожима от съветски системи. Страничната броня е по-слаба, но може да издържи на 14.5×114mm бронебойни патрони.

Сеул знае, че Северна Корея има превъзходство в артилерията, затова е обърнал специално внимание на бронята на покрива. Тя издържа фрагменти от 155 мм снаряди.

Обсегът на 30-тонната машина е 500 километра, а максималната й скорост е 70 км/ч. К21 може да превозва 9 войника и отделно от тях има 3-членен екипаж.

Самоходната артилерия K9 Thunder

K9 Thunder е южнокорейска 155 мм самоходна гаубица, в чиято разработка са участвали Kia Heavy Industry и Samsung Aerospace Industries.

K9 е със заварена конструкция, като бронята е от бронирана стомана и тежи 20 тона. Тя може да издържи на налягане при експлозия и фрагменти от 152 mm HE снаряди, 14.5 mm бронебойни снаряди и противопехотни мини.

Основното оръдие е 155-милиметрово CN98, като най-новите версии на гаубицата имат обсег от 54 километра.

Двигателят е 8-цилиндров дизел с мощност от 1000 конски сили.