През 2021 година Илон Мъск обяви, че Tesla ще създаде собствен робот, чиято крайна цел е да замени хората в много от трудните и монотонни работни дейности. Тогава на роботът бе още скица, нямаше име, а на рекламните клипчета бе представен човек, костюмиран като робот. Днес проектът е много по-развит, а роботът на Tesla демонстрира последните способности, които е научил.

Как започна всичко?

Мъск винаги е имал интерес към изкуствения интелект и роботиката. Неговата компания Tesla е първата, предлагаща автомобили с висока степен на самоуправление.

Снимка: Tesla

"Ако се замислите какво правим в момента с колите, Tesla може би е най-голямата компания за роботика в света, защото нашите коли са като полуразумни роботи на колела. Пример за това са технологията ни за автономно шофиране, която ще продължи да се развива, суперкомпютърът Dojo и всички невронни мрежи, така добре познаващи света около себе си", заяви Мъск.

За предприемачът това обаче не е достатъчно и е логично да бъде надградено. Така преди две години Мъск обяви, че Tesla ще създаде хуманоиден робот на два крака.

Мъск подчерта, че Tesla ще се съсредоточи върху това да накара робота да върши "повтаряща се и скучна работа", особено задачи, които могат да доведат до наранявания от стрес.

Тогава стана ясно, че машината ще тежи цели 125 килограма и ще може да ходи с около 8 км в час. Лицето ѝ ще представлява екран, който показва важна информация.

Тихомълком, Мъск допълни, че роботът на Tesla ще може да замени и част от хората, работещи на поточните линии в компанията му.

По-късно роботът се сдоби с име - Optimus.

През 2022 година Мъск заяви, че планира да започне производство на прототипи в малка серия още от 2023 г. Милиардерът допълни, че вече е създаден работещ прототип, но не разкри нищо за конкретните му възможности.

Едва през май 2023 година видяхме за пръв път Tesla Optimus. В публикуваното видео роботът вървеше тромаво и изглеждаше доста посредствено. Роботи на конкурентни фирми, като Boston Dynamics могат да скачат по стълби, да правят пазят баланс след задни салта години преди Мъск да обяви идеята си да създаде двукрак робот.

Бързо развитие

Илон Мъск има добър екип от инженери и специалисти по изкуствен интелект и машинно обучение. Благодарение на тях само за няколко месеца Tesla Optimus е станал много по-сръчен.

Роботът демонстрира, че може сам да сортира предмети, при това доста бързо. Координацията на движенията му е демонстрирана и със способността му да изпълнява пози от йога. Optimus може да стои и на един крак.