Дълго време клонирането е тема на научно-фантастичните романи и филми. В средата на 90-те години на миналия век това се променя. Учените от Рослинския институт в Шотландия успяват да създадат първия успешно клониран бозайник - овцата Доли. Те пазят в тайна постижението си близо половин година преди да го обявят на широката общественост.

Успешното клониране на бозайник налага спешното решаването на много етични и морални проблеми. Мнозина предупреждават, че е отворена кутията на Пандора, защото технологичните бариери пред клонирането на хора са премахнати.

Учени, религиозни лидери и политици съдействат за изготвянето на забрани за клонирането на хора.

По предложение на френския президент Жак Ширак на 12 януари 1998 година е подписана общоевропейска забрана. 19 страни от Стария континент, сред които Франция и Италия, се съгласяват да направят клонирането на хора незаконно. Днес 25 страни от ЕС са ратифицирали забраната, като България прави това преди присъединяването си към съюза.

Въпреки това 24 години след подписването, клонирането на хора изглежда по-близо, а много страни започват постепенно да отхвърлят забраната. Франция дори не ратифицира собственото си предложение. Как се стига до тук и какви са постиженията и проблемите на клонирането?

Технологични постижения

С технолоията за клониране се експериментира от близо век

Снимка: iStock by Getty Images

Още от началото на 20 век клонирането започва да завладява ума на писатели, утописти и учени. През 1924 година в Германия е направена най-важната и трудна първа стъпка. Ханс Шпелман и Хилде Манголд откриват организиращите ефекти в ембрионалното развитие. Шпелман извършва и първия соматичен клетъчен ядрен трансфер. Именно тази технология стои в основата на създаването на генетично идентични организми. Германия става пионер в изкуственото създаване на близнаци.

Официално, първото клониране на сложен организъм е осъществено през 1952 година от Робърт Бригс и Томас Кинг. Британските учени клонират жаба по технологията на Шпелман.

Следват много спънки в опитите с бозайници. Експеримент показва, че това е постижимо чак през 1975 година. Овцата Доли също е клонирана чрез соматичен клетъчен ядрен трансфер. 

Ядрото на възрастна клетка заедно с нейната ДНК е отнето и имплантирано в неоплодена яйцеклетка, която също е с премахнато ядро. С помощта на различни технологии, включително с електрически шок, се получава ембрион.

Технологията, използвана през 1996 година, е твърде скъпа и страда от някои дефекти. Днес успеваемостта на клонирането е със сравнително високи нива. През 1996 година от 29 клонирани ембриона оцелява само един, а днес от 10 ембриона оцеляват 8.

Клонирането на бозайници се е превърнало в бизнес, особено популярен в Близкия Изток и Китай.

Изследванията на стволови клетки, подобряването на много технологии и въвеждането на нова методика при опитите са допринесли за много по-успешното и евтино клониране.

През 2013 година ученият Шухрат Миталипов оповестява първото успешно клониране на човешки ембриони.

Отвъд забраната

Успехът с Доли показва, че клонирането на хора е възможно

Снимка: iStock by Getty Images

Макар репродуктивното клониране на хора да продължава да е нелегално на повечето места, то терапевтичното клониране на хора вече е законно. Какво значи това?

Клонирането на човешки ембриони за производство на стволови клетки и за научни изследвания става позволено в редица страни.

При терапевтичното клониране ембрионите се отглеждат само в лаборатория и не се прехвърлят в сурогатна утроба. В последствие те се унищожават още в началната си фаза.

Стволовите клетки, произведени чрез терапевтично клониране могат да осигурят източник на съвпадащи с пациента стволови клетки, които да заменят дефектните клетки в тялото му.

Великобритания е една от страните с най-либерални закони в това отношение, защото дори позволява създаването на човешки химери - хибридни организми между човек и друго животно. Те обаче се унищожават в ранна ембрионална фаза.

В Китай клонирането на бозайници се развива с изключително бързи темпове, като технологията вече се ползва и за комерсиални цели. Там бе осъществено първото раждане на генно-модифицирани хора. Но все още няма докладвани човешки клонинги.

Съществуват концепции, според които е възможно създаването на клонинг само на даден орган, като това би революционизирало трансплантациите.

На другия край стои Сърбия, която е забранила клонирането на хора в конституцията си.

Развитието на технологията кара все повече законодателства да смекчават забраната, а според мнозина тя може да падне напълно в бъдеще.

Етичните проблеми

Създаването на клонинги за скрити и неетични цели е честа тема в много филми и книги

Снимка: iStock by Getty Images

Бариерите, спиращи клонирането на хора са етични. Католическата църква нарича технологията "оскърбление за Бога". Причината е, че човек имитира Бог, създавайки живот "по свой образ и подобие".

За други духовни учения е проблем, че клонингите са лабораторно създадени хора, без необходимата "духовна есенция".

Не липсват критики и от страна на по-светски настроените учени, които също са против клонирането. Според тях създаването на генетично идентичен човек ще предположи твърде високи изисквания към него.

За пример те дават създаването на клонинг на Айнщайн. Очакванията към него ще са смазващо високи, което може да направи съдбата на клонирания човек много тежка.

Макар клонингите да са генетични копия, не е задължително те да следват пътя на своя първообраз. Най-добрият пример е с еднояйчните близнаци.

Друг проблем, който може да срещнат клонираните хора е свързан с дискриминацията, която най-вероятно ще срещнат в живота си.

Възможна е и появата на някои непредвидени заболявания и увреждания.

Научната фантастика е изследвала добре проблема на създаването на клонинги със скрити нехуманни цели - добив на органи и използването им в експерименти. 

Междувременно "клонингите биха били хора от път и кръв, точно като нас", твърдят учените.

Има ли клонирани хора?

Много учените биха скрили успешното клониране на хора

Снимка: iStock/Getty Images

На 27 декември 2002 година френската химичка и лидер на религиозния култ Раели, Брижит Буаселие, обявява раждането на първия човешки клонинг, наречен Ева. Новината обикаля всички световни медии и научни организации, но по-късно е отхвърлена като фалшива. Причината - култът не предоставя никакви доказателства в подкрепа на твърдението си.

През 2004 южнокорейският учен У Сунг Уанг става известен с обявлението си, че е клонирал 30 човешки ембриона. Това също се оказва фалшива новина, а статутът на Уанг само за една година еволюира от "научна звезда" и "гордостта на Южна Корея" в "издирван от закона измамник".

Любопитно, но Уанг отива в Либия, където през 2011 година оглавява многомилионен проект за изследвания на стволови клетки, но гражданската война в страната слага край на проекта.

Днес Уанг е свързан със създаването на предприятия за индустриално клониране на животни в Китай, като създадените индивиди се отглеждат и убиват за добив на висококачествено месо.

Панайотис Завос също е известен с изявленията си, че е клонирал хора, включително мъртви такива. Научната общност отхвърля твърденията на Завос и те остават само в сферата на спекулациите.

Въпреки това има изграден консенсус, че е много вероятно клонирани хора вече да съществуват, защото технологията е налична. Осъществяването на подобен проект в условията на пълна секретност е по силата на много държави и дори на частни организации.

Ако в началото на века някои учени искат да изпъкнат със заявленията си за човешки клонинги, то днес много биха се поколебали дали да съобщят постижението си.

Китайският учен Хе Цзянкуй, който обяви създаването на първите в света хора с изкуствено изменени гени, бързо попадна под ударите на закона, а международната научна общност заклейми постижението му като неетично.