Възможни са кадрови промени в Роскосмос, особено ако се установят виновници за аварията на ракетата, заяви руският заместник премиер Юрий Борисов, цитиран от ТАСС.

"Първо, необходимо е да се установят причините за това, ако в тази извънредна ситуация бъдат идентифицирани определени виновници, разбира се, ще бъдат взети подходящите решения относно персонала - това е стандартната процедура", казва заместник министър-председателят.

Руската ракета "Союз", излетяла с двама космонавти на борда, претърпя авария, което доведе до приземяването на космонавта на Роскосмос Алексей Овчинин и астронавта на НАСА Ник Хейг в Казахстан.

Какво знаем за руската ракета "Союз" и с какво друго разполага Роскосмос >> >> >>

Състоянието на екипажа на пилотирания кораб "Союз МС-10" след аварийното кацане не изисква специална хоспитализация и отделно медицинско наблюдение, съобщи ТАСС.

Агенцията цитира изявление на директора на Института за медико-биологични проблеми към Руската академия на науките Олег Орлов.

"Екипажът напусна спускаемия апарат, самочувствието му се оценява като добро. Медиците не са наблюдавали някакви последствия от аварийната ситуация. Състоянието на екипажа не изисква специална хоспитализация и отделно наблюдение", заяви Орлов, като изтъкна, че руският космонавт и американският му колега не са получили никакви травми.

По време на аварийното кацане екипажът е понесъл натоварване от 6G без допълнителни проблеми. Издържането на такива екстремни натоварвания се проверява още при подбора на космическите екипажи и при тренировките преди полета, припомни Олег Орлов.

"От получените данни стана известно, че претоварването при аварийното кацане е било 6 единици, но то се счита за нормално, тъй като се използва при подбора на космонавтите и в хода на техните тренировки. Те знаят какво да правят при такива ситуации и какво могат да изпитат. Претоварването, дори и в авариен режим, не им е създало допълнителни проблеми", изтъкна Орлов. Той отбеляза, че екипажът е бил в скафандри, което допълнително е помогнало за понасянето на подобни натоварвания.

Русия е решила временно да замрази всичките си пилотирани космически мисии, предава РИА Новости.