Полетът на четири руски изтребителя от пето поколение Су-57 на малка височина впечатли журналистите със странния звук, издаван от самолетите, предава Russia Beyond.

Списание Popular Mechanics споделя видеозапис от полета, публикуван в YouTube, като обръща внимание на "зловещия пронизващ звън", който съпровожда приближаването на самолетите.

Вижте как изглежда Су-57 >> >> >>

"Новият изтребител при приближаване издава необикновен висок звънтящ звук. Превръща се в зловещо крешчендо, когато самолетите навлязат в полезрението", така авторът описва впечатленията си.

Popular Mechanics отбелязва, че изтребителят Су-57 има възможности за провеждане на битка срещу въздушни противници и за атака срещу наземни цели. При това самолетът е проектиран така, че вражеските радари да са затруднени с откриването му от всяка посока - включително откъм тила, цитира "Российская газета".

Възможно е зловещият звук да не е случаен. Знае се, че доста самолети включват подобна "психологическо" оръжие в конструкцията си, като най-известният подобен самолет е немският Ju 87 "Щука".