За последната година правителството на САЩ се стреми да наруши способността на Huawei да реализира печалби от напредналата си мобилна технологията от пето поколение (5G) и да закупува необходимите компоненти за нейното производство. Не липсваха атаки и към бизнеса със смартфони на компанията, като Тръмп забрани на Google да работи със Huawei. Американските топ дипломати подеха кампания за оказване на натиск върху други страни, призовавайки за изключването на Huawei от сделките за 5G мрежи. Така държавата, призоваваща за колкото може по-свободен пазар се намеси в дейността на редица компании и държави, потъпквайки всичко, което проповядва.

Действията на САЩ обаче не дадоха резултат, като въпреки подетата от тях кампания приходите на Huawei нараснаха над 19% миналата година. Това накара Вашингтон да удвои усилията си, пише японският вестник Nikkei.

В петък Министерството на търговията на САЩ реши да изменени "Правилото за директни чужди продукти". Според новите разпоредби дори един продукт да е произведен от чужда компания в чужда страна, то ако в производствения процес е използвана американска технология, въпросния продукт е обект на разпоредбите на САЩ за износ.

При настоящата промяна на правилата Huawei вече няма да може да купува чипове от най-големия производител на полупроводници в света, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), със седалище в Тайван. 

TSMC прави чипове за Huawei, използвайки оборудване от американски компании като Applied Materials и Teradyne. За да продължи да работи с Huawei, TSMC ще трябва да потърси лиценз на правителството на САЩ, който безспорно ще бъде отказан.

Това ще бъде лошо за Huawei, но ще нанесе и голям удар върху американския бизнес. Миналия месец девет американски търговски асоциации писаха до министъра на търговията Уилбър Рос, казвайки, че този ход ще навреди на "полупроводниковата индустрия, нейната глобална верига за доставки и по-широкия технологичен сектор".

Това писмо последва по-рано мисията до президента Доналд Тръмп от ръководителя на SEMI, търговска асоциация, представляваща веригата за доставки на машини за производство на полупроводници и напреднала електроника.

Отбелязвайки, че американските компании изнасят всяка година оборудване за производство на чипове на стойност 20 милиарда щатски долара, SEMI заявява, че планираният ход на администрацията на Тръмп срещу Huawei "ще послужи като пречка за по-нататъшни инвестиции и иновации" и ще насърчи технологичните компании по света да "емигрират" от използването на американски компоненти от своите продукти.

Глобалният пазар ще реагира спрямо несигурностите от използването на американска технология. Междувременно Китай реагира, като инвестира 2,2 милиарда долара в местната фирма за производство на чипове SMIC.

Промяната на правилото за директни чужди продукти ще доведе до значителни загуби на приходи за американските фирми. През март независим доклад на Boston Consulting Group отбеляза, че "силната полупроводникова индустрия е от решаващо значение за глобалната конкурентоспособност и националната сигурност на САЩ".

Анализът прогнозира, че през следващите три до пет години американските компании могат да наблюдават спад от 16%, ако САЩ поддържат сегашните си ограничения, и 37% спад на приходите, ако САЩ напълно забранят производителите на чипове да продават на китайски клиенти.

Загубите от такъв мащаб ще принудят американските компании да намалят разходите за научноизследователска и развойна дейност и капиталови разходи, намалявайки американския капацитет за иновации.

Според оценките на BCG подобни загуби също ще принудят компаниите да елиминират между 15 000 и 40 000 висококвалифицирани директни работни места в американската полупроводникова индустрия.

Всичко това става на фона на задаващата се икономическа криза.

COVID-19 вече накара над 36 милиона американски работници да подадат заявления за обезщетения за безработица, а Федералният резерв твърди, че американската икономика би могла да загуби 47 милиона работни места. Това би означавало безработица от 32%.

В дългосрочен план американските регулации могат да принудят световните производители на чипове да направят избор: да прекъснат всички бизнес връзки с китайските технологични компании или да спрат да използват американско оборудване за производство на чипове.

Като се има предвид растежът на технологичния сектор в Китай, производителите на чипове биха могли да изберат последната опция, създавайки нова индустрия за производство на полупроводници, напълно "разведена" от САЩ.

Това ще насочи американските технологични компании към път на стагнация и упадък, ще нанесе непоправим удар върху глобалната технологична екосистема, унищожавайки междувременно лидерството на САЩ в полупроводниковата индустрия.