Иначе казано, революция чрез интернет едва ли може да се случи, въпреки че Мрежата е възприемана за изключителен инструмент за дестабилизиране на диктатури, но интернет е и отлично средство за контрол в ръцете на същите авторитарни режими, смятат международни блогъри, които миналата сряда се събраха на форум в Берлин.

Украйна, Молдова, Бирма, Иран... обществените вълнения през последните години заеха основно място в интернет, което позволи бързото мобилизиране на демонстрантите и разпространяването на информация за репресиите. И все пак интернет като феномен не заличава всичко, което сме научили от политологията, социологията и историята, отбеляза журналистът и блогърът Евгений Морозов на презентация в рамките на "Ре:публика 2010" - форум на повече от 2000 блогъри от близо 30 страни.

"Всички въпроси за интернет, които си задаваме в нашите демокрации, трябва да бъдат зададени и в един авторитарен контекст", допълни той, като обясни, че всичко, което е качено на интернет, служи на властите за засилване на влиянието им. "Вашите приятели във Фейсбук, онези, които вие следите или ви следят в Туитър, списъкът с контакти, към който принадлежите, снимките на демонстрантите, които качвате онлайн" - всички тези елементи са източници на информация.

"Интернет е оръжие с две остриета. Някои правителства имат армии от функционери, чиято задача е да следят интернет пространството", предупреди Алмира ал Хюсаини, блогърка от Бахрейн. "Всяко блокиране на сайт, всеки арест служи за създаване на култура на страха", допълни тя.

Целта е да се разубедят дисидентите: "Това, което все още е по-важно, отколкото цензурата, са мащабите, които придобива автоцензурата", изтъкна Майкъл Анти, китайски журналист и блогър.

Интернет предлага информационни канали и на авторитарните режими, а не само на групи, които се стремят към свобода. "Има демократи, които се противопоставят на диктатури, има и други политически сили със собствени цели", припомни Морозов. В дискусионните форуми или в блоговете, които се превръщат в безкрайни, по-дискретни средства за пропаганда, един анонимен блогър винаги ще бъде по-достоверен отколкото местната Правда, обяснява журналистът-блогър от беларуски произход.

Организации като Мюсюлманските братя също често са много активни и много организирани в онлайн пространството, изтъкна Ал Хюсаини.

Евгений Морозов изброи три опасности, свързани със същността на световната мрежа: Първата е илюзията, че всеки може да започне революция, тъй като не може всички да се превърнат в Ленин.

Втората е моменталността на общуването в интернет, която прави възникналите в интернет движения често много повърхностни. Съсредоточаваме се много върху краткосрочните резултати и недостатъчно върху дългосрочните промени, което обяснява ограничените резултати от бунтовете.

Последната опасност според него е, че активността в интернет пространството изпреварва реалните действия.  Или по-грубо казано: Възможността да те арестуват или набият си остава норма, за онези, които искат да свалят диктатура. Това е реалност, пред която (киберактивистите) трябва да се изправят, заключи той.