САЩ трябва да отговарят бързо и категорично на кибернетични атаки и следва да действат за елиминирането или неутрализирането на евентуална заплаха, дори когато самоличността на нападателя е неизвестна, каза пред Конгреса директорът на Агенцията за национална сигурност генерел-лейтенант Кийт Алекзандър. (Материалът е на Лолита Болдър от Асошиейтед прес, препубликуван от БТА).

Генералът беше номиниран от администрацията на Обама да поеме и поста ръководител на новото Кибернетично командване, добави, че САЩ не би трябвало да се въздържат да предприемат действия срещу страни като Иран и Северна Корея само защото те могат да предприемат кибернетична атака.
    
"Трябва да бъдем готови да се преборим и при най-лошия сценарий, дори с ясното съзнание, че това може да нанесе щети върху инфраструктурата ни", заявил Алекзандър в представен пред Сената документ, с който се сдоби Асошиейтед прес.
   
Отговорите на генерала разкриват тъмните страни на интернет и нарастващата заплаха от кибернетичен тероризъм, който не признава граници, действа със скоростта на светлината и може да осигури непроницаемо прикритие за нападатели, които могат да предприемат разрушителни атаки от други континенти, като използват мрежи от напълно "невинни" компютри.

Генералът от сухопътните сили очерта в даден му от Сената въпросник от 32 страници вижданията си за Кибернетичното командване и ролята на военните в защитата на компютърните мрежи. Той отговори на въпросите като подготовка за изслушването пред комисията по въоръжените сили към Сената за номинацията му за ръководител на Кибернетичното командване.

Компютърните мрежи в САЩ са подложени на постоянни атаки, а миналата година президентът Барак Обама обяви, че кибернетичната заплаха е едно от най-сериозните предизвикателства за икономиката и националната сигурност на страната.

Според Алекзандър, офанзивните действия на САЩ в кибернетичното пространство, трябва да "отговарят на заплахи, вмешателства и дори атаки срещу нас в кибернетичното пространство" и организират учения и военни игри. Генералът добави, че не е ясно дали тези действия са имали възпиращ ефект върху престъпници, терористи или държави.

Той каза, че в кибернетичното пространство е трудно да се даде ефективен отговор, ако самоличността на нападателя е неизвестна. Но командващите имат очевидно право на самоотбрана, каза той. Въпреки че "това право не е специално установено от правен прецедент, така че да се прилага към атаки в кибернетичното пространство, с основание може да се приеме, че реакцията на атака в кибернетичното пространство, доколкото това е в съответствие с принципите на правото на войната... би било законно", добави той.
   
Сенатори отбелязаха в своите въпроси, че не е нужно полицейските служители да знаят самоличността на един стрелец, за да отвърнат на стрелбата. В кибернетичното пространство САЩ може да са в състояние да противодействат на заплаха, да отблъснат компютърно вмешателство или да неутрализират злонамерена мрежа, без да знаят кой стои зад атаката.

Способността на страната да защитава своите мрежи и да предприема ответни нападения обаче е обвита в секретност. Алекзандър даде на комисията отделно класифицирано приложение, представящо повече подробности за това как и кога армията би предприела кибернетични атаки и въз основа на какви правни и командни пълномощия може да стане това. Сред класифицираните материали беше отговорът му на въпроса дали САЩ би трябвало първо да поискат от правителството на друга държава да предприеме действия срещу кибернетична атака, извършена от нейна територия. Той многократно подчерта, че всяко действие, предприето от САЩ в отговор на кибернетична атака, трябва да получи разрешение от президента и да е в съответствие с международното право и ръководните военни принципи. Тези насочващи правила изискват реакцията да бъде преценена като необходима от военна гледна точка и да бъде съразмерна с атаката.

Отбелязвайки, че няма международен консенсус по определението за употреба на сила в или извън кибернетичното пространство, той каза, че несигурността създава възможност за разногласия между държавите.

Думите на Алекзандър отразяваха възгледите и на други експерти, които предупреждават, че САЩ не са подготвени за кибернетична атака. Той заяви, че главният приоритет е да се гарантира, че страната може да защити своите мрежи, които сега са "стратегическо уязвимо място".

Александър каза, че най-голямото предизвикателство за развитието на Кибернетичното командване ще бъде подобряването на защитата на военните мрежи, което ще изисква по-добра осведоменост за вмешателствата. Той добави, че за армията ще бъде трудно да спечели надмощие в кибернетичното пространството, но че целта е "реалистична".

58-годишният Алекзандър е орден в Сиракюз, щата Ню Йорк, и е завършил Военната академия на САЩ.