Компютърните хакери, които атакуваха Google миналата година, са се опитвали да се доберат до система с пароли, която контролира достъпа до повечето онлайн-услуги на Интернет-гиганта, съобщава АФП. През януари Google съобщи малко детайли, освен че е станал обект на кибератаки, произхождащи от Китай, както и че ще спре да цензурира уеб-търсачката си в страната.

Според неидентифициран източник "пряко запознат с разследването", загубите са включвали "една от перлите в короната на Google, система с пароли, която контролира достъпа на милиони потребители по света до почти всички уеб-услуги на компанията, включително email и бизнес приложения".

Програмата "Gaia", кръстена на гръцката богиня на Земята, програмата е "била нападната при кибер-атака, продължила почти два дни през миналия декември". Софтуерната програма позволява на потребителите и работниците да се включват с една единствена парола в цяла серия от услуги. Системата "Gaia" продължава да се използва, но са предприети множество стъпки за затягане на сигурността.

Въпреки, че "изглежда не са откраднати пароли на Gmail потребители, компанията бързо започна да прави значителни промени в сигурността на своите мрежи". "Но кражбата оставя открита възможността, колкото и да е малка, хакерите да открият слабости, за които Google дори да не знае", според независими компютърни експерти. Google отказа да коментира съобщенията.

Кражбата е започнала с чат-съобщение, изпратено на служител на Google в Китай по Microsoft Messenger. След като той е отворил линк, без да разбере е бил препратен към "отровен" сайт, като така без да знае е осигурил достъп до своя компютър, както и до вътрешната мрежа на група софтуерни разработчици в калифорнийската квартира на Google.

През януари Google заяви, че кибер-атаките са били насочени към Gmail акаунтите на китайски защитници на човешките права, но сигурността им не е компрометирана. Китай отрече да има връзки с кибер-атаките.