До 2013 г. всяко европейско домакинство да има достъп до широколентов интернет, а до 2015 г. всеки да може да ползва мобилния си телефон за плащане на сметки. Това са само две от предложенията в доклад на Европейския парламент, който предстои да бъде гласуван. Ако докладът бъде приет от евродепутатите, Европейската комисия ще започне серия от законодателни промени, с които да въведе новите технологии във всекидневието на всички граждани на ЕС.

Докладът, вече одобрен от ресорната комисия на Европейския парламент, предвижда още до 2015 г. всички основни и средни училища в Европа да бъдат оборудвани с високоскоростен интернет, до 2015 г. всички обществени услуги да могат да се плащат през интернет. Предлага се още и изграждане на харта за гражданските права в интернет, както и по-сериозна борба с кибер-престъпността и нежеланата електронна поща, известна като спам. Приоритети са също защитата на личните данни в интернет, както и обучението на възрастни в трудоспособна възраст в областта на новите технологии.

Ако докладът бъде приет в Европейския парламент, Европейската комисия следва да стартира процедура по законодателни решения, които да направят интернет достъпен за все повече граждани на ЕС.

Докладчик на групата на Социалистите и демократите е евродепутатът Ивайло Калфин. По думите му, преходът към новите технологии трябва да бъде ускорен: "Става въпрос за масивен проект към цифровите технологии, към използването на цифровите технологии."