Ще затворим Арена и Замунда, сървърите, които предоставят пиратско съдържание и точат джоба на потребителите с есемеси, каза началникът на "Компютърни престъпления" при ГДБОП Явор Колев пред PRO.BG тази сутрин.

„Ще изчистим пространството от интернет-пиратите и ще сложим легални платформи”, закани се той. „Не е проблем, че дребните юзери свалят, проблем е когато тези пирати ограбват труда на авторите”, уточни Колев. Точно в знак на протест ФСБ пуснаха безплатно новия си албум в нета, припомни той.

Според него по 200-300 000 лева чиста печалба от реклама на месец е печалбата на тези сайтове. По информация на службите сирийски гражданин с името Ахмед стои зад Замунда, а руснак - зад Арена. Обвиняемите по делата срещу сайтовете в момента са само хората, които прибират парите. Делата от преди 4 години срещу Арена и Замунда предстои да влязат в съда, припомни специалистът по интернет-пиратството.

Според Явор Колев "няколко мола с интелектуална собственост” доставят нелегалните торент-сайтове. "Правото на свобода и обмен на информация не трябва да бъде ненакърнено. Трябва да бъдат приети такива закони, че авторите да контактуват директно с потребителите” - такава позиция изрази пък блогърът Асен Генов, който пък е инициатор на протестите срещу следенето в Интернет.

Според него дори и да бъдат забранени торентите - те ще намерят друга среда. Блогърът намира за притеснително, че за да бори интернет-пиратството МВР сключи "тайно споразумение с частна бизнес-структура”. Според него Сдружението на издателите на бизнес софтуер и Международната федерация на звукозаписната индустрия не представлява авторите и потребителите, чийто права са нарушени в нета и става дума за лобиране.